"Man får mjölksyra väldigt fort"

Ikväll går Nobelfesten av stapeln med pristagare, kungligheter – och fanbärare. Uppsalastudenten Augusta Broomé ska bära Uppsala studentkårs standar, liknande en fana, i Blå hallen ikväll.

Foto: PrivatAugusta Broomé, student i biomedicin, ska representera Uppsala studentkår vid Nobelfesten ikväll.

När Ergo ringer upp Augusta Broomé har hon precis kommit till Stockholm, och nerverna har redan satt in. 
– Jag är otroligt nervös, säger hon med ett skratt. 

Tillsammans med Max Stenberg och Sanna Somby ska hon bära Uppsala studentkårs standar, liknande en fana, i Blå hallen under Nobelfesten. Hon har inte varit på Nobelfesten förut, och visste inte att det ingick i uppdraget som kårens standarförare att gå på banketten.
– Jag sökte tjänsten och fick den och tyckte vad kul! Men jag visste inte att man fick gå på Nobelfesten så det var en överraskning, säger Augusta Broomé.

Som standarförare har hon bokstavligen det tyngsta uppdraget, eftersom att hon bär själva stången där standaret är fäst. De två andra bärarna kallas tofsvipor, eftersom att de håller i sidotofsarna från duken. Under alla Nobelpristagarnas tal håller de upp fanan.
– Den är oerhört tung, jag vet inte riktigt hur tung, men man får mjölksyra väldigt fort. Men det gick jättebra på genrepet i lördags, säger Augusta Broomé.

Som representanter för Uppsala studentkår får hon och de andra också delta vid middagen, dansen och efterfesten.

Vilken person på festen tycker du det ska bli roligast att se?
– Medicinpristagarna. Jag är själv biomedicinare och har dåligt lokalsinne, så det är väldigt kul att någon har forskat på det.

Det visste jag inte! Och till sist, vad ska du ha på dig?
– Min farmors blå klänning.