Annons

Lärorikt med ekonomins nya rockstjärna


Ekonomipristagaren Jean Tirole föreläste på Ekonomikum och trycket var stort på de åtråvärda platserna i hörsal 3. Ergos Fredrik C Thor var på plats.

Efter en kortare presentation av Eva Mörk, professor i nationalekonomi, börjar Jean Tirole prata om sina influenser, som han anser ligger bakom mycket av sin egen framgång. Men trots en modest inställning till sig själv tackar han för att ha blivit behandlad som en rockstjärna i ett par veckor. Det har varit en hektisk tid vilket märks av i presentationen: Fokus ligger på materialet, som ofta läses innantill.

Titeln på föreläsningen är Market failure and public policy och behandlar bland annat hur regeringar ska reglera marknader för att undvika monopol och hantera förvrängda prissystem. Han anser att det finns en skillnad mellan förtjänta vinster och oförtjänta vinster - och regleringar bör anpassa sig efter detta. Ökad vinst genom innovation bör främjas över monopolutnyttjande.

Även om förståelse för teorierna kan anses kräva förkunskaper är sammanhanget relaterbart för samhällsintresserade. Jean Tirole känns tillbakalutad och försiktig men är tydlig med vad en nationalekonom kan och inte kan göra. Och hans budskap är klart:
– Att göra världen bättre är en nationalekonoms främsta uppdrag.

Han anser att nationalekonomens roll inom området ligger i att arbeta fram en rigorös förståelse för marknader och att medverka i policydebatter. Samtidigt råder inte one size fits all och det handlar om att ackumulera så mycket kunskap som möjligt om regleringar i olika situationer. Det är också anledningen till att han lite motvilligt svarar på en publikfråga om vinster i skolsystemet. Han är inte insatt i svensk utbildningspolitik, men knyter tillbaka till sitt resonemang om förtjänad och oförtjänad vinst och att ett förbud inte bör vara i fokus.

Det är sammanfattningsvis en lärorik föreläsning även om den mest riktar sig till personer som vill veta mer om de bakomliggande teorierna. Eller den som vill se en levande nobelpristagare, förstås.


Annons

Annons

Jean Tirole nbsp;

Är årets mottagare av Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne och är föreståndare för Toulouse School of Economics.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…