Annons
Folkuniversitetets styrelse fanns det gott om kandidater till. Här pläderar Johan Liljeholm – som också är folkbildningssamordnare på Uppsala studentkår – för sig själv som ledamot. Jag har typ börjat älska folkbildning , sade han bland annat.
Foto: Lina Svensk

Verksamhetsberättelsen blir sen julklapp


Terminens sista fullmäktigemöte, fum, i Uppsala studentkår gav inte som brukligt ansvarsfrihet åt den avgångna styrelsen. Eftersom verksamhetsberättelsen inkommit för sent sköts detta istället upp till nästa år. Samma sak hände med en del valärenden – andra fanns det mer intresse för.

Ett ”tja ” från fum-ordförande Andreas Carlsson fick igår öppna kårfullmäktiges sista sammanträde för terminen. Mötet inleddes som vanligt med ett PM från styrelsen som gick igenom en del av det arbete de genomfört och påbörjat under hösten. Bland annat har de bedrivit opinion i studieavgiftsfrågan och kommer idag, tisdag, att arrangera ett öppet mobiliseringsmöte på kåren klockan 17 under parollen ”vem har råd att vara student?”.

En rapport om retention, alltså när en student hoppar av sina studier i förtid, har påbörjats. Rapporten, som beräknas bli klar efter jul, ska ligga till grund för förslag till hur man kan förebygga och hantera studieavhopp.

Ett informationshäfte om vad man som student ska göra när man blir sjuk har arbetats fram under hösten och ska lanseras i början av nästa termin.

Styrelsen har tillsammans med Folkuniversitetet genomfört tre föreläsningar om hiv i samband med Musikhjälpen (läs om en av dem här). Dessa blev dessvärre inte så välbesökta, men ”arrangemanget och samarbetet var roligt”, berättar vice ordförande Miranda Cox. Kårens insamling till Musikhjälpen drog in ungefär 18 000 kronor.

Dessutom har Anna Elm efterträtt Herman Ferner som studentombud. Hon är på plats i kårhuset sedan igår, måndag.

Paul Bengtsson, jämlikhetsansvarig och organisationssekreterare på kåren, berättade om arbetet som jämlikhetsansvarig. Den litteraturgranskning Ergo tidigare rapporterat om är det största och högst prioriterade projekt han arbetar med just nu. Uppstartsmötet har redan ägt rum och 300 000 kronor har sökts för granskningen från Rådet för lika villkor.
– Granskningen kommer därför inte belasta kårens ekonomi för mycket, säger Paul Bengtsson under sin redogörelse.

En annan sak som jämlikhetsansvarige har i rullning är en skrivelse från honom och presidiet till rektor med anledning av omorganiseringen av universitetets lika villkorsarbete. (läs mer om nedläggningen av Enheten för lika villkor här). I skrivelsen ska de kräva klarare besked av rektor.
– Frågan har exploderat under förra veckan. Processen har inte gått rätt till och vi har inte fått ha representanter med.

Sektion lära var på plats genom ordföranden Josefin Kärf. I en powerpoint-presentation gick hon igenom en del av det som engagerar kårsektionen just nu: till exempel en halvering av den verksamhetsförlagda utbildningen på ämneslärarprogrammet. Josefin Kärf förklarade också bakgrunden till att man behövt ansöka om pengar för studiebevakningen hos sin fakultet. (läs mer om det här)
– Långsiktigt önskar vi att vi inte ska behöva göra såhär, avslutar Josefin Kärf.

Den förra kårstyrelsens verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2013/2014 inkom andra december, det vill säga ungefär en månad efter det att den enligt stadgan skulle vara inlämnad. Förutom att det innebar att verksamhetsrevisorerna endast hade haft en vecka på sig – istället för fem som de borde haft – att gå igenom verksamhetsberättelsen och skriva en revisionsberättelse som skulle leda till att den förra kårstyrelsen fick ansvarsfrihet, så saknades även verksamhetsberättelserna från de olika sektionerna. Fullmäktige bordlade därför ärendet till nästa fum vilket innebär att verksamhetsberättelsen är öppen för kompletteringar till och med första januari nästa år. Låter det hela krångligt? För att bättre förstå vad det handlar om, klicka här.

En rad valärenden upptog en betydande del av mötestiden. Tredje gången gillt för att hitta en ordförande till valberedningen? Nej, inte heller på detta möte nominerades någon. Presidiet får alltså även fortsättningsvis sammanställa vilka poster som finns och försöka få folk att söka dessa.

Även valutskottet lämnades utan välbehövliga nytillskott – möjligen eftersom man inte både kan ordna kårvalet och ställa upp i det. Bland fullmäktiges ledamöter tycks många även vilja vara valbara nästa år.
– Vi måste ju ha ett kårval i april, så ni får gärna försöka leta personer Uppmanar Leo Pierini från Allians för kåren.

Caisa Lycken tillade att uppdraget är arvoderat:
– Det kanske motiverar?

Betydligt mer eftertraktade var styrelseplatserna hos bland annat Uppsala centrum för hållbar utveckling, Studenthälsans och Folkuniversitetet. Här blev det pläderingar och omröstningar istället för tomma stolar.

Åsiktsdokumenten som Uppsala studentkår har – till exempel ett utbildningspolitiskt och ett studiesocialt – ska bli ett åsiktsprogram till nästa vår. Detta har styrelsen beslutat, och under en informationspunkt förklarade Caisa Lycken närmare vad som ska hända när: studenterna kommer bjudas in att delta både genom att skicka in förslag till revideringsgruppen och genom att komma på öppna seminarier. Även sektionerna och fullmäktiges alla partier kommer få säga sitt under en remissrunda. Den 4 maj är det tänkt fattas beslut om ett nytt åsiktsprogram.
– … och förhoppningsvis kommer fum vara enigt då eftersom det funnits så många möjligheter innan att påverka, säger Caisa Lycken.

Det fanns en motion från kårpartiet UUS, Uppsala universitets studenter, som tog upp ansvar för studiebevakning, och styrelsen hade inför mötet skrivit ett svar. En av motionsskrivarna drog dock tillbaka motionen innan behandling, och meddelade att man kommer lägga fram en ny på samma tema vid nästa fullmäktige.


Annons

Annons

Uppsnappat på fum

Kött på mackan tycks vara ett måste för vissa fullmäktigeledamöter. När endast vegetariska baguetter köpts in tog Ella Brodin, UUS, saken i enga händer och köpte med sig ett paket rökt skinka. Bland annat Leo Pierini, Allians för kåren, var tacksam som twittrade att Brodin räddat kvällen.

En av alla anledningar till att ni borde bifallit min motion ” – Efter ett konstaterande om att man endast var 28 av 41 ledamöter närvarande sköt Caisa Lycken in att man minsann borde bifallit hennes motion om att ja från närvarande ledamöter ska räcka – snarare än 2/3 av valda dito.

Det finns en viss övervikt av killar. Eller, av gubbar då.” – Alexandra Abde uppmanade tjejer att söka till stiftelsen UBBO, som bland annat förvaltar Uppsala studentkårs kårhus.

Men nu när vi har köpt de här mentometerknapparna, då ska vi väl använda dem? – Allians för kåren-ledamot sätter sig emot förslaget att rösta med lappar.

...och hela den där ABF-grejen.” avslutade Fi-studenters Josef Saffady Åhslunds anförande om varför han ville bli ledamot i Studenthälsans styrelse. Leo Pierini ville veta vad kopplingen till ABF i sammanhanget var, varpå Fi-studenten skämtsamt replikerade att “de är vänster och goa”.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…