Annons

Laddar upp med smör inför skidtävling


Årets hårdaste skidtävling i Sverige avgörs i Uppsala i helgen. I alla fall om man frågar Norrlands nations förening Birkarlarna.

Kanske en av de mest studentikosa traditionerna i Uppsala går av stapeln på lördag. Då är det nämligen dags för det årliga Birkarlarenneth, Norrlands nations hembygdsförening Birkarlarnas skidtävling. Olika föreningar på nationerna deltar i tävlingen, som traditionellt avgörs på en gård i Studentstaden.
– Det är årets hårdaste skidtävling i Sverige, och en hinderbana med skida. En skida eller två är upp till vart och ett av lagen. Det finns inget krav på farkost, alla lag hittar något tema. Skidan brukar vara inbyggd i farkosten, säger storkarl och tillika ordförande Fredrik Jansson när Ergo ringer upp.

Hur är reglerna i renneth?
– Det är spännande, det beror lite på vad domaren och ordföranden tycker att det ska vara för regler. Vi har en invägningskommitté som ser till att alla lagen har hjälm på sig. Säkerheten håller vi hårt på. Lagen springer banan tills domaren tycker att de har sprungit tillräckligt. De som sprungit flest varv kan man ju tycka borde vinna, men så är det inte alltid.

Ordföranden själv ska inte ränna i tävlingen, men håller ordning på Birkarlarnas eget lag, som legat i hårträning under en tid.
– Jag har haft ansvar för att laget kommer i lämplig form till invägningen.

Vad är lämplig form?
– Ju mer desto bättre, hur man uppnår det är upp till varje lag men vi har uppmanat dem att äta ett kilo smör om dagen.


Annons

Annons

Tyckte du att den här artikeln var lite konstig? I artikeln Konstigaste nationstraditionerna hittar du fler traditioner från Uppsalas nationsliv.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…