Annons
Alexandra Abde samlar ihop röster i valurna á la huvudbonad.
Foto: Lina Svensk

Ansvarsfrihet och nytillskott på januarifum


Så fick den förra styrelsen äntligen sin ansvarsfrihet. Och den nuvarande styrelsen fick en ny ledamot, ett beslut som Fi-studenter dock inte fann helt oproblematiskt.

Endast 27 av fum:s totalt 41 ledamöter var närvarande vid mötets öppnande igårkväll. Något bättre skulle det bli framåt slutet, då tre personer till hade smugit sig in, men det var ändå så pass dålig uppslutning att ledamoten och före detta kårordförande Alexandra Abde uppmanade dem som var där att “peppa sina partikamrater” att ta sig till sammanträdena.

Kvällens fullmäktige gästades av Sveriges förenade studentkårers (SFS) ordförande Rebecka Stenkvist. Hon berättade om de projekt som SFS arbetar med just nu, framför allt kampanjen heltsjukt för studenters rätt till sjukförsäkring och Agenda pedagogik för en bättre och mer pedagogisk undervisning på högskolenivå. Med anledning av vårens SFS-fullmäktigemöte berättade Rebecka Stenkvist också om vad som kommer att hända där.
Hon uppmanade även Uppsalastudenterna att söka till olika uppdrag i SFS.
– Alla platser är väldigt roliga lovade hon.

Uppsala studentkår beslutade också att nominera tre personer till SFS styrelse: Lukas Löfling, Max Stenberg och Edvin Alam, rangordnade i den ordningen. Hur många av dem som sedan blir invalda återstår att se.

Kårens presidium gick som vanligt igenom vad styrelsen har arbetat med sedan senaste fum. Bland annat har de, som alltid vid terminsstart, jobbat på att öka kårens medlemsantal genom värvningsinsatser på campus, nationer och välkomstmottagningen i Universitetshuset.

En av de större frågorna som styrelsen arbetar med just nu är konceptet “kårföreningar”. Det innebär att studentföreningar kommer att kunna ansöka om att få status som kårförening, de skulle då få tillgång till kårens resurser, lokaler och plattformar.
– Preliminärt är planen att mins 50 procent av de som blir medlemmar i kårföreningarna också ska vara medlemmar i kåren. Vi bistår dem med våra resurser och de hjälper oss att synas mer. Det finns en önskan även från universitetets sida att det ska finnas listor över officiella kårföreningar. Förslaget till reglementet är nu ute på remissrunda, berättade vice kårordförande Miranda Cox.

Verksamhetsberättelse och -revision samt ansvarsfrihet för föregående styrelses arbete hade bordlagts sedan decemberfum. Detta på grund av sena verksamhetsberättelser – främst från sektionerna. Den från humanistiska sektionen saknas fortfarande, och kommer inte heller att inkomma.
– … så vet ni det, meddelade den nu sektionsansvarige Leo Pierini.

Alexandra Abde sammanfattade det år hon och Fredrik Petterson suttit i presidierummet på Uppsala studentkår. “Åtstramningar i princip överallt” stod det i power point-presentationen, vilket sammanfattar stora delar av verksamhetsåret. Även rektorskrisen och frågorna om högskolestiftelser och sänkta studiebidrag nämndes.
– Det har varit ett fartfyllt år. Mycket remisser och mycket tok. Och ekonomin var en stor kaka. sammanfattade Alexandra Abde.

Därefter var det verksamhetsrevisorernas tur att sammanfatta sin granskning av den tidigare styrelsens arbete. Mathias Eriksson, den av de två revisorerna som närvarade, började med att förklara den ganska hårda tonen i promemorian:
– Vi har inte funnit skäl att klandra den tidigare styrelsen. Det är ungefär så mycket hyllningar man får av en revisor, att ni gjorde i alla fall inte alldeles fel.

Att man trots alla nedskärningar inte nått målet att lägga en budget i balans nämndes – men revisorerna tyckte inte heller att mer nedskärningar borde ha gjorts då detta skulle ha skadat kåren oproportionerligt mycket.

En kommentar om prioriteringarna gjordes. Kanske hade man missbedömt hur mycket arbetsbörda som går att lägga på ideella resurser, föreslog revisorerna.

Kanslichef Casper Wahlund var på plats för att redogöra för kårens bokslut. Uppsala studenkår gick ungefär 1,2 miljoner back för verksamhetsåret 2013/2014, vilket var mindre än man hade väntat.
– Utan att bli politisk kan jag säga att vi sparade in ungefär 400 000 kronor tack vare en utebliven höjning av arbetsgivaravgiften för personer under 26 år, sa Casper Wahlund.

Underskottet kommer att finansieras med hjälp av kårens ungefär 10 miljoner kronor stora fond som består av tidigare års överskott.

Eftersom Yasmin Hussein från S-studenter på grund av flytt avsagt sig sin plats i styrelsen behövdes en ny person väljas. Endast en kandidatur hade inkommit, från Andreas Engstedt som är ordförande för samhällsvetenskapliga sektionen. En kortare utfrågning gjordes trots bristen på motkandidater och på frågorna om politisk och ideologisk hemvist passade han. Även på frågan om han var feminist sa han att han behöll det för sig själv.
– … men jag har inga åsikter som strider mot kårens åsiktsdokument, försäkrade Andreas Engstedt fullmäktige.

Trots invändningar från Fi-studenter att det kändes fel att välja en person man inte vet var den står politiskt valdes Andreas Engstedt. Därmed har styrelsen åter nio ledamöter.

Strax innan klockan 21 kunde mötet avslutas. Nästa gång fum träffas är den 16 mars. Kanske att fler nypeppade partikamrater dyker upp då.


Annons

Annons

Parlör

Presidium: kårens ordföranden. Tidigare var det oftast en trio, numera en duo. Alltså en ordförande och en vice ordförande, som väljs av fullmäktige.

Fum: en förkortning för fullmäktige, kårens högst beslutande organ med 41 ledamöter från de olika kårpartierna.

Uppsnappat

“Men nu står jag bara här och killgissar” nbsp;Verksamhetsrevisorn om teorierna till varför verksamhetsberättelser ska lämnas in en tid efter att de aktiva lämnat sina poster.

“Ursäkta, kan vi få låna valurnan du har på huvudet?” Lapparna med rösterna till SFS-styrelsen samlades in i två ledamöters mössor.

“Vi maxar väl?” En ledamot om hur många delegater som bör skickas till SFS-fum.

“Förlåt, vi skrattar åt att det står Kårkodis” Fi-student om att vallistan “Kårgodis” råkat få fel namn på tavlan.

“Det är konsensus, eller rättare sagt, det har ordföranden bestämt”, angående hur rösträkningen gällande valet av kandidat till SFS-styrelsen skulle gå till.

“Det var ett fartfyllt år Mycket remisser och mycket tok.” nbsp;Alexandra Abde sammanfattar sitt år som kårordförande efter att hon har gått igenom verksamhetsberättelsen.

“Nej” – En majoritet svarade att de inte var glada när frågan ställdes för att testa om mentometerknapparna fungerade.

“@CaisaLycken Nä jag vet. Att ständigt behöva dras med moderater…;–) @TidningenErgo”
Centerstudenters Leo Pierini twittersvarar kårordförande Caisa Lycken gällande...ja vadå?

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…