Annons
Universitetshuset kommer att renoveras invändigt under 2016. En arbetsgrupp håller på att leta alternativa ceremoni- och undervisningslokaler.
Foto: Sara Borsiin

Vart flyttar verksamheten under renoveringen?


UKK, domkyrkan och Uppsala slott kan bli aktuella som tillfälliga ceremonilokaler när Universitetshuset renoveras invändigt under 2016.

År 1887 invigdes Uppsalas universitetshus, ritat av Herman Teodor Holmgren i romersk renässansstil. Sedan dess har huset, som ägs av Statens fastighetsverk, renoverats och restaurerats flera gånger. Den senaste omfattande renoveringen genomfördes mellan 1996 och 2001 och under förra året påbörjades ännu en renovering av fasaden som kommer att pågå till och med 2017.
– Stenarna i fasaden lossnar så vi håller på att åtgärda det problemet, säger projektledare vid byggnadsavdelningen Lars-Erik Waldenström.

Även invändigt kommer Universitetshuset att rustas upp.
– Vi kommer att förnya teknik och skapa fler platser bland annat. Som tidsplanen ser ut just nu kommer vi att påbörja det invändiga arbetet i februari 2016 och slutföra det i december samma år. Under den tiden kommer Universitetshuset vara stängt, säger Lars-Erik Waldenström.
Kostnaden för upprustningen av teknik och inredning beräknas hamna på 130 miljoner kronor, vilket universitetet kommer att betala, till skillnad från fasadarbetet som finansieras av Statens fastighetsverk.
Medan den invändiga renoveringen pågår kommer samtliga föreläsningar och ceremonier som vanligtvis hålls i Universitetshusets lokaler att förläggas på andra platser i Uppsala.
– Vi har en arbetsgrupp som kollar på alternativa lokaler. De har bland annat varit i kontakt med UKK och slottet som har ställt sig positiva till att universitetets ceremonier hålls hos dem, säger Lars-Erik Waldenström.
Även domkyrkan har varit på tal som en alternativ ceremonilokal, men de har än så länge inte fått någon officiell förfrågan.
Vad gäller föreläsningssalar har stadens biografer varit uppe som förslag.
– Problemet som universitetet står inför idag är att studentgruppernas storlek och det är svårt att hitta föreläsningssalar som har tillräckligt många platser, säger Lars-Erik Waldenström.
Vad kostnaden för att hyra de tillfälliga lokalerna kommer att ligga på är ännu oklart. Det officiella rektorsbeslutet att renovera Universitetshuset invändigt kommer att fattas i april eller maj.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…