Annons
Uppsala universitet ser över möjligheterna till särskilt stöd för elitidrottande studenter.
Foto: Illustration/grafik: Robert Ringefors

Målet: fler elitidrottande studenter?


Särskilt stöd för elitidrottande studenter kan bli verklighet vid Uppsala universitet. Rektor Eva Åkesson kommer i början av mars fatta beslut angående ett förslag på stödåtgärder. Idrottarna efterfrågar bland annat alternativa examinationsformer.

Det var i mars förra året som en arbetsgrupp fick i uppdrag av rektor Eva Åkesson att ta fram ett förslag på hur universitetet skulle kunna stödja elitidrottande studenter.
– I uppdraget ingick att, tillsammans med universitetet och olika lokala idrottsföreningar, kartlägga i vilken omfattning elitidrottande studenter behöver stöd och se efter hur andra lärosäten har gått till väga, säger Eva Söderman, enhetschef vid enheten för studie- och karriärvägledning och ordförande i arbetsgruppen.

För att undersöka vilka behov som finns skickade man ut en enkät riktad till elitidrottande studenter via studentportalen och facebook. Av de 94 enkätsvar som inkom framgick att det som framför allt efterfrågas är en kontaktperson som de elitidrottande studenterna kan vända sig till med frågor, möjligheter till alternativa examinationsformer och en bättre hantering av obligatoriska undervisningsmoment när idrotten kräver ens närvaro samtidigt.

Eva Söderman och hennes arbetsgrupp har, baserat på enkätsvaren och andra lärosätens riktlinjer, tagit fram ett förslag i fem delar på hur man kan hjälpa elitidrottare som vill studera i Uppsala. Bland annat föreslår de att universitetet kan inrätta ett stipendieprogram specifikt avsett för elitidrottare, och ett mentorsprogram där erfarna elitidrottande studenter kan stötta de nya.
– Förslaget har varit ute på remiss och vi kollar nu på svaren. I början av mars kommer vi att lägga fram resultaten från remissrundan och sedan ligger ärendet hos rektor som ska besluta huruvida universitetet ska anta hela förslaget, delar av det, eller inget alls, säger Eva Söderman.
Men varför satsa just på elitidrottare? Ska inte de behöva ta eget ansvar för hur de väljer att fördela sin tid mellan studier och idrott precis som alla andra med ett tidskrävande fritidsintresse?
– Tanken med initiativet är inte att utesluta andra grupper som behöver stöd, utan att visa att Uppsala universitet tycker det är viktigt att stödja även elitidrottande studenter. Det är ganska allmänt känt att elitidrottare väljer ett universitet som har en uttalad policy för att hjälpa dem, så det är nog framför allt för att göra Uppsala mer konkurrenskraftigt bland de studenterna som man tittar på möjliga insatser.


Annons

Annons

Certifierat idrottsvänliga

Riksidrottsförbundet har sedan 2011 verkat för att få svenska lärosäten att certifiera sig som riksidrottsuniversitet eller elitidrottsvänligt lärosäte. Detta för att stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft och möjliggöra elitidrott i kombination med akademiska studier.
Bland de universitet som redan har vidtagit åtgärder för att stödja elitidrottare finns Umeå, som skriver avtal med de berörda studenterna, och lärosäten i stockholmsregionen som samarbetar inom Sport Campus Sweden, en stödorganisation för elitidrottande studenter.

Källa: Riksidrottsförbundet

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…