Annons
Socialförsäkringsutredningen öppnar upp för att studenter mer kroniska eller långvariga sjukdomar ska kunna sjukskriva sig på deltid.
Foto: Sara Borsiin/Ergoarkivet

Studenter kan få bli deltidssjukskrivna


Studenter föreslås kunna bli deltidssjukskrivna, men bara i vissa fall. Det och flera andra förslag som rör studenters sociala skyddsnät har presenterats i dag.

Efter fyra och ett halvt års arbete presenterade den parlamentariska socialförsäkringsutredningen (PSFU) idag sitt slutbetänkande. Förväntningarna hos studentkårer runt om i Sverige har varit höga, eftersom utredningen bland annat haft i uppdrag att se över studenternas sociala skyddsnät. nbsp;

Sveriges förenade studentkårer (SFS) har krävt att studenterna ska få rätt till deltidssjukskrivning, att sjukförsäkringen ska kopplas till studier och inte studiemedel, att karenstiden kortas från 30 till 7 dagar samt att ansvaret för studenters rehabilitering ska bli tydligare. nbsp;

Utredningen föreslår nu att studenter ska kunna få rätt till deltidssjukskrivning, om vissa skäl föreligger, som till exempel kroniska eller långvariga sjukdomar.
– Vi är väldigt glada att deltidssjukskrivningen är med i utredningen, det är en seger och glädjande. Men det är ju fortfarande oklart hur många den ska omfatta och vad de särskilda skälen ska vara. För oss är det viktigt att så många som möjligt omfattas. Som exempel är ju de med kroniska sjukdomar en grupp som har det jättesvårt i dag, så bara den förändringen kommer att göra väldigt stor skillnad, säger SFS ordförande Rebecka Stenkvist till Ergo.

Utredningen föreslår också att karenstiden ska ses över, och kan komma att landa på 7 eller 14 dagar. Däremot ser det ut som att sjukförsäkringen kommer att fortsätta vara kopplad till studiemedel, och inte till studier, som SFS har drivit. Det innebär idag att 28 000 studenter i Sverige är oförsäkrade, eftersom de inte tar studielån från CSN. nbsp;

Vad säger du om att sjukförsäkringen också i framtiden ska kopplas till studiemedel?
– Det är ju en besvikelse att man inte är beredd att öppna upp, och att man håller fast vid att sjukförsäkringen ska vara en inkomstbortfallsförsäkring och inte värderar studier högre. Jag är inte förvånad, men det är tråkigt. Det viktigaste nu är att regeringen verkligen genomför utredningens förslag, säger Rebecka Stenkvist. nbsp;

Vidare skriver PSFU att ansvaret för studenters rehabilitering ska bli tydligare hos lärosätena, något som SFS också välkomnar. nbsp;
– Det är viktigt att inte ansvaret hamnar på studenten utan att det finns tydliga för att få hjälp att komma tillbaka till studierna, säger Rebecka Stenkvist vidare.

En annan åtgärd för studenter som presenteras i utredningen gäller så kallat matchningslån, ett lån som studenter ska kunna ta efter examen i en viss tid för att inte behöva ta första bästa jobb, utan ha tid på sig att söka ett arbete inom det fält som de studerat. Detta är en fråga som Saco studentråd drivit och som utredningen nu anammar.
– Vi vill att studenter ska kunna fortsätta ta studiemedel i tre månader efter examen. Kombinerat med stärkt karriärservice skulle det ge studenterna tryggheten och möjligheten att hitta rätt jobb, inte bara ett jobb, säger Kristin Öster, ordförande i Saco studentråd.

SFS har inte drivit frågan om matchningslån, och är skeptiska till förslaget, eftersom att skuldbördan skulle öka hos studenterna.

Utredningen ska nu ut på remiss, och det är i skrivande stund oklart hur länge det arbetet kommer pågå. nbsp;


Annons

Annons

Vadå socialförsäkringsutredning?

Utredningen tillsattes våren 2010. I direktivet från dåvarande regeringen skulle kommittén, bestående av tolv ledamöter från samtliga partier se över de allmänna försäkringarna vid sjukdom och arbetslöshet. Syftet är att överväga förändringar som ger hållbara försäkringar för framtiden. De förändringar som kan bli aktuella ska även bidra till långsiktigt ökad sysselsättning och därmed långsiktigt hållbara statsfinanser.”

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…