Annons

Friande utfall för juriststudenter


De allra flesta av de juriststudenter som anmäldes för fusk i början på terminen har blivit helt frikända i disciplinnämnden.

Det var vid en salstenta i januari som åtta juriststudenter anmäldes för misstanke om fusk. Tre av de åtta studenterna blir nu varnade av disciplinnämnden, för att de tagit med sig böcker som inte varit tillåtna att ta med sig på tentan. De tre menar att de köpt böckerna i ett paket med begagnade böcker och trott att det rörde sig om obligatorisk kurslitteratur (vilket då skulle innebära att de är tillåtna). De tre får varsin varning av disciplinnämnden. nbsp;

Fem av studenterna frias helt från misstankar om fusk och ärendena lämnas utan åtgärd. Flertalet av de fem har haft med sig ett papper som delats ut på kursen inför tentan, men som senare listats som otillåten på Studentportalen. En person har också haft med sig en bok som ser identisk ut som en tillåten bok, men som skiljer sig något i titeln. Hen frias också. En person har haft med sig datorskrivna anteckningar, som inte är tilltåtet, men kommer att bli det i juni. Disciplinnämnden anser inte att studenten försökt vilseleda vid examination och ärenden lämnas utan åtgärd. nbsp;Ingen av de anmälda blir alltså avstängda.

Flera av studenterna har berättat inför disciplinnämnden att det i den ena av de två skrivsalarna inte gjorts någon muntlig genomgång på vad som är tillåtet och otillåtet material, trots att det ska göras enligt universitetets rutiner.
– Självklart granskar vi alla beslut och ser över vad vi kan förbättra. Vi har fört en diskussion om hur vi informerar inför examination. Vi ska ge information inför i kursinformationen och vid tentamenstillfället, men varför det inte gjordes vid det här tillfället kan jag inte svara på, säger Olle Mårsäter, studierektor på juridiska fakulteten.

Beslut om varning kan överklagas till Förvaltningsrätten i Uppsala.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…