Annons
Det blev några handuppräckningar under marsfum, när acklamation ansågs otillräckligt.
Foto: Sara Borsiin

Mars är motionstider


Från “allmänpolitiskt och religiöst neutral” till “allmänpolitisk och religiöst obunden” ändrades skrivelsen i Uppsala studentkårs stadgar. Fler motioner än sammanlangt hittills under verksamhetsåret lades fram – men de flesta avslogs.

Ordförande Caisa Lyckens dragning av vad styrelsen ägnat sig åt på sistone förvandlades till en för sammanhanget ganska omfattande hearing. Flera frågor handlade om det första försök till campusrekrytering som genomförts – med två nya medlemmar som resultat.
– Detta är någonting man måste öva på, sa Caisa Lycken, hoppfull inför kommande försök.

Frågor kom även om den debattartikel kårens presidium skrivit om Saudiavtalet.

Leo Pierini (AFK) var kritisk med argumentet att debattartikeln kunde uppfattas som alltför konfrontativ.
– Är det inte bättre att föra fram sådant här internt? frågade han.

Eftersom Caisa Lycken är miljöpartist och därmed “har kontakter hela vägen upp” – alltså till den regering som tillsätter Uppsala universitets styrelseordförande – ville någon veta om hon även drivit den här frågan inom partiet. “Spännande inspel” tyckte Caisa Lycken, som dock meddelade att hon inte gjort det.

Diskussionen gick in på hur intressant kårens arbete egentligen är för studenterna och hur bra man är på att kommunicera det. Från AFK hördes åsikten att kåren inte borde driva frågor som alienerar stora studentgrupper. Är styrelsen medveten om att ekonomer och jurister är intresserade av att bilda egna kårer?
– Jag är övertygad om att vi gör vad vi kan för att hålla ihop den här kåren, svarade Caisa Lycken.

Ordföranden från Juridiska studierådet, Anni-Maria Taka, var på plats och berättade om vad hon och hennes kollegor ute på sektionen gör. Ett lyckat mentorskapsprogram och ett välfungerande samarbete med Studenthälsan fanns bland framgångsberättelserna. När det öppnades upp för frågor ville några veta hur det ser ut med planerna på egen kår.
– Vi undersöker möjligheterna, blev svaret.

Mer ville Anni-Maria Taka inte säga om saken där och då, eftersom hon ju inte representerade Juridiska föreningen på detta möte.

När “de vanliga valärendena” stod på dagordningen innebar det även den här gången att ingen blev vald. Valberedningen, vars uppgift är att leta efter folk till uppdrag inom kåren, saknar alltså fortfarande ordförande. Valutskottet, som arbetar med det snart stundande kårvalet, saknar fortfarande suppleanter och kommer fortsätta göra det.

En proposition om stadgeändringar lades sedan fram. I mångt och mycket handlade den om en förenkling av språket, men en hel del ändringar i sak fanns också. Till exempel beslutades det under första läsningen att bara medlemmar i Uppsala studentkår ska kunna motionera i fum, förut kunde alla studenter vid Uppsala universitet göra det. Därtill ska Uppsala studentkår vara “allmänpolitisk och religiöst obunden” istället för “allmänpolitiskt och religiöst neutral”, efter ett yrkande från Fi-studenter. Något som kom att leda till både initial förvirring hos övriga i fum om vad denna ändring faktiskt innebar, men också uppsluppna diskussioner under den efterföljande pausen. Om ändringarna kvarstår under nästa fum – när en andra läsning ska göras – återstår att se.

Idén om kårföreningar börjar ta form och ordförande Caisa Lycken gick i genom ett utkast på ett reglemente för ett sådant samarbete. Frågor från fum kom upp om hur kåren ska kunna veta att 50 procent av medlemmarna i kårföreningen också är medlemmar i Uppsala studentkår som utkastet föreslog, och också hur många medlemmar som måste finnas för att få kalla sig kårförening. “Kan jag starta Fredriks förening med de två ledamöterna här bakom mig?” frågade en fullmäktig. “Ja” blev det korta svaret och “Fredriks förening” diskuterades ytterligare en stund innan utkastet remitterades tillbaka till styrelsen.

En motion från Humanistiska sektionen om utfärdandet av intyg avslogs. I den föreslogs att gemensamma intyg ska kunna utfärdas av representanter för universitetet och representanter för kåren och sektionerna över utförda studentuppdrag. Flera från styrelsen argumenterade att det kunde sätta studenterna i en situation där de måste hålla sig vän med fakulteten för att få ett sådant intyg och fum gick på den linjen – trots argumentet att en dekanus- eller rektorsunderskrift skulle smälla högt på ett cv.

Tre motioner från Fi-studenter berörde det revideringsarbete av åsiktsprogram som pågår just nu. Fi yrkade att de diskrimineringsgrunder som ska listas i kårens åsiktsprogram ska vara “kön, sexualitet, föreställningar om ras/etnicitet, funktionalitet, klass, religion eller trosuppfattning, könsuttryck, könsidentitet och ålder”. Motionen bifölls efter en kort diskussion från AFK om huruvida politisk tillhörighet skulle läggas till och drog paralleller till partier som vill “minska invandring”. De två andra motionerna gällande åsiktsprogrammet innehöll förslag om breddad rekrytering och tillgång till referensexemplar av kurslitteratur. Motionerna som sådana avslogs efter en jämkande diskussion i pausen, men styrelsen tar med sig förslagen till det revideringsarbete som redan pågår.

Gustav Sundell från UUS inledde sin presentation av en utredning med en fråga:
– Hur många närvarande är vi idag?

24, var svaret.
– Det är uppenbart att vi har ett problem med närvaro, fortsatte Gustav Sundell.

Den parlamentariska utredningen, bestående av tre personer varav två i stort sett okejat den tredjes utkast, föreslår att Uppsala studentkårs fullmäktige drar ner på antalet ledamöter med en femtedel. Detta skulle motsvara det medlemsbortfall som UTN:s utbrytning inneburit, och leda till ökad närvaro, menar utredningen. En viss diskussion väcktes: skulle en minskning av platserna inte innebära minskat rekryteringsunderlag hos ledamöternas vänner? Är detta att börja i fel ände?

Nu ska förslaget skickas ut på remiss till kårpartierna och till styrelsen. Hur som helst var för få personer närvarande för att kunna rösta om saken.


Annons

Annons

Uppsnappat:

“Inga sexisiska kommentarer tack ” blev den blixtsnabba reaktionen från Fi-studenters (?) hörna när en AFK-ledamot kallat Caisa Lycken för “fröken ordförande”. Allianspolitikern försvarade sig med att ordföranden honom veterligen inte var gift.

“Nej, jag tänkte tala om vädret” AFK-ledamot svarar på om han ville presentera sin åsikt om huruvida propositionen för stadgeändring skulle utsättas för diskussion.

“Är det bara vi som har världens déjà vu?” AFK-ledamot reagerar efter att ordföranden råkat klubba igenom ett helt gäng punkter som redan antagits, ytterligare en gång till.

“Gustav ville ställa en fråga… Eller… debatt? ANARKI ” Ordföranden försöker hålla reda på vem som ska få tala, och ger upp.

“Nu vill jag röka” Ergoredaktör ångrar vid punkt 3.5.8 (av 9.4) i stadgeändringen att hon slutat röka.

Vadå fum?

Kårfullmäktige, populärt kallat fum, är Uppsala studentkårs högsta beslutande organ, som väljs av medlemmarna i det årliga kårvalet. Antalet ledamöter är 41 och dessa sammanträder ett par gånger per termin – oftast på Blåsenhus. Fullmäktige väljer kårstyrelsen, vilket kan liknas vid att riksdagen väljer regering. Fum är öppet för alla studenter vid universitetet.

Fum består av sex partier med mandatfördelnings osm följer: Uppsala universitets studenter (UUS): 9, Gröna studenter (GS): 4, Vänsterns studentförbund (VSF): 5, Feministiskt studentinitiativ (Fi-studenter): 12, S-studenter (S): 4, Allians för kåren (AFK): 6


Närvaro

24 av fullmäktiges 41 ledamöter var på plats. Inget parti var fulltaligt.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…