Annons
Scifest är en vetenskapsfestival vars syfte är att stärka barn och ungas intresse för naturvetenskap och teknik.
Foto: Sara Borsiin/Ergoarkivet

Mansdominerat på vetenskapsfestival


Scifest pågår just nu i Uppsala, dit barn och ungdomar kommer för att lära sig mer om vetenskap. Men scenprogrammet för lördagen är kraftigt mansdominerat.

Kemishow, rymdforskning, zombies, klimathot och GMO. Det finns mycket spännande att lära sig om på Scifest på Fyrishov i helgen. Den populära vetenskapsfestivalen för unga arrangeras årligen av Uppsala universitet och olika samarbetspartners. Men programbladet för lördagens scenuppvisningar visar på idel män, så när som på en kvinna, som dessutom är den enda som omnämns med förnamn i programbladet, påpekar en anonym kritiker till Ergo.

Scifest projektledare Tobias Blom är väl medveten om snedfördelningen i programmet.
– Ja, absolut. Dels har vi själva reagerat och vi har fått reaktioner på det. Det är flera som har snappat upp det och som har hört av sig via mejl, säger Tobias Blom

Enligt honom finns det flera anledningar till att det är många fler män representerade i programmet. Han berättar att man jobbat på att få fram en kvinnlig konferencier, men misslyckats i sista stund med den person man hade i åtanke. Han menar också att männen tackat ja snabbast och att man inte kunnat utöka programmet när det stått klart att snedfördelningen blivit så stor.
– Det hänger ihop med den ekonomiska situationen och vi har väntat på beslut om finansiering länge. Vi har satt programmet efter de som tackat ja tidigt, och sedan har vi inte haft pengar att fortsätta. Vi har också jobbat för att få fram fler forskare så att det blir jämställt, men inte lyckats. Vi har frågat och jagat och fått nej på nej, säger Tobias Blom.

Ser ni det som problematiskt att det inte är jämställt?
– Ja, det känner vi absolut. Vi vill visa upp förebilder och då blir ju det här en sned bild av verkligheten. Men på plats på Fyrishov så är det en väldig mångfald, både vad gäller etnicitet och könsfördelning. Workshopsen är fyllda med kvinnliga forskare och doktorander så det är mer än 50 procent, säger Tobias Blom.

På fredagsförmiddagen har Scifest lagt till ytterligare en kvinnlig forskare till lördagens program, som ersätter en man, och således uppträder två kvinnor och fem män.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…