Annons
Sylvia Krupke och Sofie Pettersson från Retorarmén, som ordnade den populära vintagefestivalen i helgen.
Foto: Ida Forsgren

”Dagens mode är helt ointressant”


Glöm de moderna klädkedjornas massproducerade importprodukter. Under helgens vintagefestival hyllades istället retromodet, och en tid präglad av handsydda klänningar och jazziga toner.

Ur högtalarna strömmar Louis Armstrongs mörka stämma och i lokalen syns flera klänningar som för mina tankar till 50-talsinspirerade filmer. Eller är det kanske 20-talet jag tänker på? Lördagen lockade cirka 800 besökare till lokalen i Håga, men idag – söndag – är det mycket lugnare.

Sylvia Krupke är ordförande för Retroarmén och grundare till evenemanget, som anordnas för andra året i rad. Hon förklarar att lördagen var mer som en mässa, där många vintagebutiker ställde ut sina kläder, vilket kan förklara varför festivivalen då var mer välbesökt.
– Tanken är att främja vintagekulturen i Uppsala där entusiaster kan samlas och lära känna varandra. I de andra större svenska städerna är utbudet riktigt bra, men av någon anledning nbsp; tvingas många butiker lägga ner i Uppsala. Vår förhoppning är att motverka den trenden, berättar hon.

Sylvia har på sig en ljusblå, ärmlös klänning, lackskor och håret uppsatt i en elegant knut. För henne började intresset redan som liten, eftersom hennes mamma gärna klädde sig i vintagekläder eller tog med henne till retrobutiker.
– Efter att jag hade tagit studenten sade mamma ”ska du inte anordna en vintagefestival?” och så föddes idén till att starta en förening och dra igång det här projektet.

Sofie Pettersson är också engagerad i föreningen och hjälper till under festivalen. Hon har en lapp fastsatt på bröstet där det står ”retrosoldat”. Hon menar att vintage inte bara handlar om kläder, utan även innefattar musiken som spelades under den tiden, att vintage är en hel tidsanda. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
– Jag har alltid lyssnat på gammal rockmusik från 60- och 70-talet. Men jag har tidigare inte anammat stilen fullt ut. Det här kändes därför som en bra ingång till att börja bli mer den jag vill vara, att bli mer stilsäker på något sätt, förklarar hon.

Sylvia Krupke håller med och tillägger att hon tycker det är intressant att jämföra olika tidsepoker. Hon önskar att hon hade fått leva under vintage-eran, hon tycker dagens mode är ”helt ointressant”.

Förklara för en oinvigd, vad är skillanden mellan second hand och vintage?
– Till vintage räknas framför allt det som tillverkades mellan 20-och 70-talet, det innan benämns som antikt. Efter 70-talet börjar man räkna det som second hand snarare än vintage, så det avgränsas epokmässigt, svarar Sofie Pettersson.

Hon menar också att vintage handlar om kvalitet. Förut var mycket handsytt, för att sedan under 70-talet övergå till att masstillverkas. Ett vanligt missförstånd är att kalla en klänning som tillverkas idag för vintage eftersom den efterliknar expempelvis en klänning från 50-talet. Sylva Krupke tillägger:
– Det finns ett ord för det, repro, vilket är nyproducerade vintagekläder. Det är ett luddigt begrepp, men ska man vara hård så ska ett plagg ha kvalitet och vara tillverkat mellan 20-70 tal för att definieras som vintage.

Vad är era bästa vintagefynd?

– Det är en bikini och en jacka, båda från 50-talet. Bikinin har veckad kjol, är blåvit och hur underbar som helst. Den kostade en slant men det var det värt, den sitter perfekt. Jackan hittade jag hemma hos min mormor. Det är underbart att veta att den här jackan gick min mormor runt i på 50-talet, svarar Sylvia.
För Sofie är det bästa plagget en vit långärmad tröja med hög ringning i halsen som är köpt på utförsäljning för 60 kronor.
– Jag tror den är från 60-talet. Jag använder den hela tiden. nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…