Annons
Ett minne blott. I år blir det inget firande i Ekonomikumparken på valborg.
Foto: Ergoarkivet

Ingen valborg i Ekonomikumparken


Nedskräpning och urinering på allmän plats. Nu stoppas det traditionsenliga valborgsfirandet i Ekonomikumparken – av miljöskäl.

Under gårdagen fattades beslutet i kommunens parkvårdsnämnd, på Naturskyddsverkets initiativ: Ekonomikumparken kommer att spärras av på sista april.
– Nu har parkvårdsnämnden verkligen fått hybris. Det är uppenbart att det inte är miljön de bryr sig om. De vill inte att vi ska vara här och fira helt enkelt, säger besvikna valborgsgeneralen Elias Nilsson på Uppsala studentkår. nbsp;

Städningen på första maj brukar kosta Uppsala kommun cirka en miljon kronor, efter att ungefär 20 000 valborgsfirare besökt Ekonomikumparken och intilliggande Observatorieparken. Pengar som kommunen nu vill spara in. Därtill leder all urin som samlas i marken runt om i parkerna till stor påfrestning på växtlivet, enligt en utredning av Naturskyddsverket.
– Vi menar att konsekvenserna av att så många besöker parkerna under de här formerna är för stora, både kostnadsmässigt och för marken, säger Inge Pinker, ordförande i parkvårdsnämnden.

Ergo: Är inte det här att skjuta problemet till någon annan del av staden?
– Vi har diskuterat det i nämnden, och vi kommer ha extra städning i centrum den första maj. Men vi väntar oss inte nedskräpning och urinering i lika stor utsträckning så som det har sett ut de senaste åren vid Ekonomikum, säger Inge Pinker.

För att hindra besökare att samlas i Ekonomikumparken och Observatorieparken på valborg, hägnas området in med avspärrningsstängsel redan på kvalborg, den 29 april. Uppsalapolisen kommer att bevaka avspärrningarna mellan den 29 april och valborgsmässoafton , skriver presstalespersonen Stig Ejehär i ett mejl till Ergo.


Annons

Annons

18.00: OBS

Nu är arbetsdagen slut och Ergo kan bekräfta att detta rör sig om ett aprilskämt. April april

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…