Annons

Pressat läge för studenttidning


Studenttidningen Spionen i Göteborg hotas av nedläggning när tidningens budget har setts över i en utredning.

Idag finansieras Spionen till 75 procent genom ett prenumerationsbidrag på 1,8 miljoner från Göteborgs universitet, pengar som i en ny utredning föreslås dras in från och med nästa år. Istället ska summan gå till de fyra studentkårerna som i sin tur får bestämma vad de ska användas till. Hittills har en av kårerna, Handelshögskolan i Göteborgs studentkår, uttryckt att de ser positivt på förslaget som presenteras i utredningen.
– Vi ställer oss mycket positiva till förslaget att Göteborgs universitet ska sluta finansiera Spionen och att pengarna nu i stället ska fördelas på kårerna vid universitetet. För vår del innebär det nästan 300 000 kronor extra årligen. Pengarna kommer att användas till någonting som skapar medlemsnytta, på samma sätt som vi använder alla våra pengar, säger Eva Thalén, utbildningsansvarig på HHGS till Spionen.

Just nu ligger förslaget ute på en remissrunda och beslut av rektor på Göteborgs universitet väntas till sommaren. Under tiden arbetar redaktionen på Spionen vidare, utan att veta om de måste lägga ner. Chefredaktör Lina Söderström ser allvarligt på situationen.
– Går förslaget igenom som det ser ut nu så går Spionen i graven och en oberoende och granskande medieröst försvinner, säger hon till Spionen.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…