Annons
Egenbryggt kaffe har inte varit okej, har kåren fått höra. Men i avtalen ser det annorlunda ut.

Kaffemonopolet som inte fanns?


När Uppsala studentkår har bjudit på kaffe på mässor och möten har det framförts klagomål från den lokala restauratören. Anledningen? De anser sig ha ensamrätt när det gäller kafé- och restaurangverksamhet inom området. Men var går gränsen för ”verksamhet” – och hur ser egentligen avtalen ut? Ergos Fredrik C Thor undersöker.

Fikabudgeten har länge varit en stötesten i Uppsala studentkårs fullmäktige. När budgeten för 2014 lades fram och innehöll en 20 000-kronors sänkning av möteskostnaderna kom diskussionen upp igen: ska inte ledamöterna kunna få kaffe och macka när de lägger sin fritid på att tjänstgöra på flera timmar långa möten? Eftersom man har beställt genom campusrestaurangen Feiroz har det handlat om ganska mycket pengar: istället för att för några kronor koppen brygga kaffe på kårhuset och bära med i termosar har man köpt av restaurangen. Fikapengarna för verksamhetsåret 2014/15 är 15 000 kronor och har räckt till kaffe, te och på något enstaka möte mackor.

I flera av de avtal som skrivits med restauratörer som verkar på campusområden vid universitetet förbinder sig hyresvärden att inom området inte lämna tillstånd till kafé- eller restaurangverksamhet till annat än hyresgästen – exempelvis på Polacksbacken och Blåsenhus.

Josefin Kärf, ordförande i Uppsala studenkårs sektion Lära, som också har möten på Blåsenhus, säger att de sedan länge blivit tillsagda av Feiroz att de inte får servera eget kaffe och fika på möten – och har i stället fått köpa, som hon uttrycker det, ”dyrt kaffe utan mängdrabatt”.

Caisa Lycken, ordförande för Uppsala studentkår, har också fått klagomål när fika utifrån serverats och har sedan dess tolkat det som att den lokala restaurangen har ensamrätt.
– Vi har lyft frågan på kårernas formella möte med universitet och universitetsledningen håller med om att avtalen behöver ses över och att det inte är bra som det har skett tidigare.

Maria Fornstedt, biträdande byggnadschef på Uppsala universitet, säger att det inte finns några upphandlade entreprenadavtal utan att det är särskilda lokalhyresavtal som gäller. På grund av speciella krav och begränsningar har man gett hyresgästen dessa rättigheter. Hon konstaterar dock att det endast gäller tillstånd till kafé- och restaurangverksamhet:
– Vi tolkar det som att enstaka cateringtillfällen inte nödvändigtvis måste hanteras via den restauratör som verkar vid respektive campus.

Maria Fornstedt uppger även att byggnadsavdelningen kommer att göra en upphandling i samband med en ny byggnad och att en konsekvensbedömning kommer att göras gällande befintliga avtal som kan sägas upp för avflyttning; detta för att se över möjligheten att upphandla istället. En konsekvens är att nuvarande restauratörer i så fall är berättigade skadestånd.

När Ergo kontaktar Elin Berglund, restaurangchef på Feiroz på Blåsenhus, får vi en annan bild av situationen. Hon svarar att de alltid varit tillmötesgående när det gäller möjligheten för organisationer att ta med sitt kaffe eller beställa från någon annan leverantör. De tolkar avtalet som att Feiroz har ensamrätt i restaurangen och den del i foajén där bord och stolar finns uppställda. Hon menar att de förstår det som att föreningar och organisationer får servera på andra delar av campus, även om det inte uppskattas när material från Feiroz används eller när det inte markeras att det inte kommer från dem.
– Det stämmer att det är ok att ta med eget kaffe och fika om man så önskar. Om man önskar fika under våra öppettider så ser vi däremot gärna att man i alla fall kontaktar oss för en offert på fikat, men om man hittar ett bättre erbjudande på annat håll så får man naturligtvis välja det.

Var gränsen till kafé- och restaurangverksamhet går är fortfarande oklart – men att den lokala restaurangen har monopol på kaffe i huset kan konstateras inte stämma. Josefin Kärf, som har kommit fram till samma slutsats, tänker nu börja servera eget fika på campusmöten.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…