Annons
Hyresgästföreningen i Hambergs styrelsemedlem Lisa Bratsberg får hjälp att bära ut soffan som använts i community centrets lokaler sedan i höstas. I slutet av mars stängdes lokalerna efter att flera klagomål inkommit till Studentstaden och HUS.
Foto: Mareike Zoege

Flogstas öppna vardagsrum tvingas stänga


Hamberg Community center i Flogsta slås igen efter att ett gästrum lånades ut till en rumänsk familj som istället fick flytta ut i sin bil. Nu väntar hyresgästföreningen i Hamberg på besked från Studentstaden och HUS gällande om och när community centret kan öppnas igen.

I slutet av mars stängdes alla fritidslokaler i studentkvarteret Hamberg, mer känt som Flogsta låghus. Gästrum, bastu, snickeri, musikrum, studierum, motionsrum, pingisrum och samlingslokaler omfattades, inklusive Hamberg Community Center i hus 45A som har fungerat som mötesplats och öppet rum för olika aktiviteter sedan juni i fjol.
Lokalerna tillhör Studentstaden som hade hyrt ut dem gratis till Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder (HUS). HUS i sin tur har ställt lokalerna till förfogande för den lokala Hyresgästföreningen i Hamberg (HiH). HiH ansvarade för att förvalta lokalerna och hyra ut dem till hyresgästerna. Men efter att flera olika klagomål inkommit har HUS och Studentstaden nu kommit överens om att omedelbart säga upp alla lokaler.
För Hyresgästföreningen i Hambergs styrelse kom uppsägningen plötsligt och oväntat.
– Vi fick brevet samma dag som de bytte ut låsen till alla lokaler, utan att vi fick någon chans att försvara oss och göra något åt det som de kritiserar, säger styrelsemedlemmen Lisa Bratsberg.
Mikael Larsson från Studentstaden säger att föreningen inte har följt sina egna regler.
– Vi har ingenting emot att fritidslokalerna återgår till HUS men först måste föreningen själva lösa det här.
Han berättar att Studentstaden har kontaktats av flera hyresgäster i Hamberg som bland annat har påpekat att personer bor permanent i gästrummen och att det har funnits felparkerade bilar som tillhörde personerna i gästrummen. Styrelsen i Hamberg däremot säger att det inte handlade om permanenta boende utan om tillfälliga gäster.
En styrelsemedlem hade bokat två gästrum till sina vänner, en familj från Rumänien. Familjen bodde där några veckor, men Hambergs styrelse påpekar att de var noga med att det alltid fanns andra lediga gästrum som var tillgängliga för andra hyresgäster. Hambergs styrelse är kritiska till bemötandet av nbsp; de rumänska gästerna.
– Personer från Studentstaden kom in i gästrummen tidigt på morgonen. De väckte barnfamiljen som sov där och var, enligt vad vi fick veta, aggressiva, skrek åt dem, sa att de inte får vara där och undrade vem som släppt in dem, säger styrelsemedlemmen Magnus Melin.
– Gästrummen är till för vänner till Hambergs hyresgäster, men Studentstaden utgick uppenbarligen från att de inte kan vara vänner till en Uppsalastudent eftersom de använder begreppet ”otillåtet boende” i uppsägningsbeskedet. Det hade säkert inte hänt på samma sätt om gästerna inte hade varit romer, säger han.
Familjen flyttade ut samma dag fast de inte hade någon annan bostad i Uppsala och fick sova i bilar i flera nätter med sina barn.

Anja Andersson är kanslichef på HUS. Även hon inspekterade gästrummen senare samma dag. Enligt henne stod det två extra sängar och en tjock-tv i gästrummet, vilkethon tolkar som tecken på ett otillåtet permanent boende. Både HUS och Studentstaden anser dessutom att brandsäkerheten i gästrummen inte kunde garanteras på grund av de många möblerna. Det fanns även skador, däribland ett hål i dörren, som de inte beskyller någon för, men som lokalstyrelsen borde ha felanmält till hyresvärden.
Ett annat klagomål gäller initiativet Chili ’n Chai som i flera år erbjöd vegetarisk mat och fika i Flogsta höghus, men där samlingslokalen stängdes på grund av störningar. I februari i år flyttade Chili ’n Chai till samlingslokalen på Flogstavägen 95.
– I samband med den verksamheten började hyresgäster höra av sig till både Studentstaden och HUS om att det dels var svårt att hyra lokalen för privata fester och att de som lyckades med att hyra lokalen för eget bruk kom till en ostädad miljö, säger Anja Andersson.
Det råder dessutom oklarheter kring huruvida Chili ’n Chai är en vinstdrivande verksamhet och därmed bryter mot HUS regler.
– Vi hade ett möte när lokalstyrelsen var nyvald där vi var tydliga med att det inte får förekomma kommersiell verksamhet i lokalerna och att det kan uppstå problem om man vill driva matverksamhet i dem, säger Anja Andersson.
Chili ’n Chai kallar sig på sin facebooksida för ”restaurang” och postade priser för olika maträtter. Styrelsen i Hamberg understryker dock att Chili ’n Chai är donationsbaserad.
– Vi fick ett mejl om det från HUS och ändrade facebooksidan samma kväll, men det var en dag innan alla lokaler stängdes, säger Magnus Melin.
Styrelsen har skrivit ett brev till HUS och Studentstaden där de ber om en dialog.
– Vi är framför allt besvikna över att de har låst alla lokaler utan att ge oss en chans till dialog. Vi fick inte veta konkret vad de anklagar oss för och tror att det handlar om många missförstånd. För oss kom det hela som en överraskning eftersom vi än så länge bara har fått positiv feedback, säger Lisa.

Hyresgästerna som har betalat terminsavgifter för att få använda lokaler som bastu, studierum och snickeri har inte heller tillgång till lokalerna längre. Dessa personer har än så länge inte blivit informerade om vad som har hänt. De som själva har hört av sig till HUS och Studentstaden har fått möjlighet att hämta privata saker som har funnits kvar i lokalerna. Depositioner kommer de få tillbaka.
– I och med att vi nu själva har haft kontakt med personer som har hyrt lokalerna har vi också märkt att en del av dem inte bor i Hamberg själva och därmed egentligen inte får hyra lokalerna över huvud taget, säger Anja Andersson.
I nuläget är alla lokaler låsta. De som vill hyra en lokal hänvisar HUS till sin hemsida, där man kan kolla med andra lokala föreningar inom Studentstaden om det finns möjlighet att hyra en lokal. Man kan också vända sig direkt till Studentstaden.
Ansvarige Mikael Larsson har kontakt med intressenter om replokal och gym.
– Går det i lås kan de få tillgång om någon månad. De andra lokalerna har vi inte hunnit hantera.
Om festlokalen, studierum och gästrum kommer Studentstaden att föra en dialog med HUS. Efter det finns det möjlighet att festlokalen och receptionen går tillbaka till den lokala hyresgästföreningen och även att Hamberg Community Center öppnas igen, säger Mikael Larsson.
– Att 45:an öppnas tror jag, vi gör gärna det när allt är i ordning igen.

Än så länge är Community Centret låst och alla dess aktiviteter, som vegetariska måndagar och yoga, är inställda tills vidare. På nätet finns det en namninsamling för att öppna Centret igen. Över 150 personer har undertecknat och kommenterat i skrivande stund, bland annat: ”Att stänga communitycentret var en extrem åtgärd som svar på att några få agerat oärligt. Det straffar många fler än de få personer som var inblandade ”, ”Hamberg Community Center är ett fantastiskt initiativ, skapat och drivet av riktiga eldsjälar som ideellt gett så otroligt mycket av sin tid och energi för trevnaden i Flogsta bostadsområde” och ”Att ha tillgång till lokalen var en fantastisk möjlighet för social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet att byggas upp lokalt och underifrån – alltifrån danskvällar, klädbyten och vegetarisk matlagning till fröbytardagar och dokumentärfilmsvisningar har under Community Centrets tid lett till att massor av människor har kunnat mötas, lära känna varandra och forma ett tryggt och roligt Flogsta.”


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…