Annons
Caisa Lycken blir kvar som ordförande för Uppsala studentkår ytterligare ett verksamhetsår. Här svarar hon på fullmäktiges frågor om vilken riktning hon vill ta kåren.

Storslagna löften och nygammalt presidium


Sittande ordförandeduon blir kvar på sina poster verksamhetsåret 2015/16, flera nya ledamöter fick plats i styrelsen och ett löfte gavs om ett plus/minus noll-resultat för kårens budget till nästa verksamhetsår.

Utöver de många kårrävarna kunde flera nya ansikten skymtas i bänkraderna i Eva Netzelius-salen på Blåsenhus när Uppsala studentkårs konstituerande fullmäktigemöte drog igång på måndagskvällen. Många av nykomlingarna satt i Fi-studenters hörna, men även AFK och UUS hade en hel del blåbär med sig.

De förhandlingar som pågått sedan mandatfördelningen blev färdig hade lett till en överenskommelse om vilka kandidater man skulle stödja till de tunga posterna – och till flera av valen presenterades därför inga motkandidater, vilket gjorde processen snabb.

Tidigt på dagordningen valdes S-studenten Max Stenberg till fumordförande för det nya verksamhetsåret, men inte utan protester från AFK som hade lagt fram en egen kandidat – nytillskottet Jonathan Arvidsson. Leo Pierini var en av de som menade att en S-student som fumordförande ökar risken för en osund maktkoncentration hos majoriteten.
– Det är praxis att fumordföranden är någon från oppositionen, påtalade partikollegan Fredrik Hultman.

Max Stenberg menade att han hade goda relationer “inte bara på vänsterkanten” och att han skulle vara hela fullmäktiges ordförande. Med 27 av de totalt 41 rösterna valdes han därefter till ordförande. Vice ordförande blev UUS Rebecca Grebestam.

Till presidiet fanns efter förhandlingarna inga officiella motkandidater. Ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) höll likväl anföranden om vilka de var och vad de ville göra om de fick fortsatt förtroende. Därefter följde en kort utfrågning.

Som svar på en fråga om kårens ekonomi hintade Caisa Lycken om någonting stort som är på gång och som kommer ge fler medlemmar. Mer fick fum inte veta, eftersom det än så länge är “hemligt”. Hon lade också fram planer på mervärde kårmedlemmar skulle kunna få framöver – så som gratis inträde till alumnföreläsningar.

Att det under verksamhetsåret kommer diskuteras egen kårstatus både hos Juridiska föreningen och Uppsalaekonomerna märktes i frågorna till de nominerade. Men det var även något som kandidaterna var väl förberedda på.
– Jag kommer att göra allt i min makt för att hålla ihop den här kåren, sa Miranda Cox.

Caisa Lycken tror att arbetet med att hålla hålla kvar föreningar med kårstatusambition kräver tätare dialog med dessa, bland annat om vad de vill förändra. Men hon tror också intresset skulle bli mindre om organisationerna insåg vad det innebär att ha kårstatus.
– Det finns mycket olika föreställningar om hur det fungerar att vara kår i Uppsala. Vi behöver sprida kunskap om hur kårlandskapet fungerar, sa Caisa Lycken.

Den tillträdande styrelsen innehåller många nya ledamöter och några gamla. En av de nya var läkarstudenten Edda Ottesen (GS), som bland annat vill arbeta med att förbättra den verksamhetsförlagda utbildningen. Till skillnad från förra gången tog även Fi-studenter denna gång plats i styrelsen – och det med två kandidater: lärarstudenten Saida Kolmie och statsvetarstudenten Ebba Riberdahl.

S-studenten Mathias Eriksson och den oberoende ledamoten Andreas Engstedt stitter kvar i styrelsen ytterligare ett verksamhetsår. Fredrik Hultman (AFK) som också kandiderade till styrelsen blev inte vald.

Valberedningen fick äntligen en ordförande i UUS Rebecca Grebestam. Posten har varit vakant under hela nuvarande verksamhetsåret då inga kandidater lagts fram. Valberedningen har till uppgift att ta fram kandidater till olika poster på kåren.

Som brukligt valdes den nya (nygamla i det här fallet) kårordföranden till ledamot i rektors ledningsråd, alltså Caisa Lycken. Miranda Cox valdes till ersättare.

Till ny ledamot till Uppsala universitets konsistorium valdes Fredrik Pettersson som tidigare har varit ordförande för kåren. Konsistoriet är universitetets styrelse och har ansvar för planering och genomförande av vetenskapliga, ekonomiska och administrativa angelägenheter.

Strax efter tio började mötet lida mot sitt slut och den sista punkten på dagordningen, propositioner, betades av snabbt av Caisa Lycken. Kåravgiften förblir densamma som den varit under nuvarande verksamhetsår – 55 kronor per termin. Budgetpropositionen för 2015/16 antogs, där man räknar med ett underskott på en dryg miljon.

När rambudgeten lagts fram kom frågan om när man kunde förvänta sig att kåren gick plus minus noll och slutade dras med det här underskottet. Nästa verksamhetsår, var svaret från Caisa Lycken.
– Är det ett löfte? Kan man ställa er till svars för det då? ville flera ledamöter veta.
– Du kan ställa mig till svars för det då, blev Caisa Lyckens självsäkra svar.


Annons

Annons

KONSTFUM?
På ett konstituerande fullmäktige, ofta förkortat konstfum, sammanträder kårens högsta beslutande organ (som kan jämföras med en riksdag) med sin nya sammansättning för första gången. Här väljs flera tunga poster för kommande verksamhetsår – bland annat vilka som ska sitta i styrelsen (som kan jämföras med en regering) och vilka som ska bli ordförande. De valda brukar sedan få överlämningar och sätta sig in i sitt arbete under sommaren, för att ta vid med verksamheten ordentligt till höstterminens början.

Uppsala studentkårs nyvalda styrelse
Mathias Eriksson (S)
Karin Wetterberg (S)
Pontus Waldemarsson (VSF)
Hedda Ottesen (GS)
Emelie Öden (GS)
Saida Kolmie (Fi)
Ebba Riberdahl (Fi)
Ann-Catrin Wells (Oberoende)
Andreas Engstedt (Oberoende)
(I syrelsen sitter även kårens ordförande och vice ordförande)

Uppsnappat:

S-studenters Max Stenberg körde på den populistiska linjen som kandidat till posten som fumordförande och lovade att skänka sitt ordförandearvode till mötesfikakassan (detta hängde emellertid även Jonathan Arvidsson på, så oavsett vem som valdes skulle arvodet bli fika).

“Smile och håll upp skinkan ”
Ja, det var alltså inte moonande som Leo Pierini efterfrågar när han regisserade partikollegorna framför kameran, utan att de skulle hålla upp den sedvanliga påläggsskinkan som köttsugna köper med sig varje gång det vankas vegetariska mackor på fum.

“Tack, herr ordförande...eller är det nu jag ska säga att du inte är min talman?”
Fredrik Hultman, AFK, skämtar till det när han ska hålla sitt anförande som kandidat till styrelsen.

usfum trendade på twitter under kvällen och låg ett tag etta på Trender Sveriges lista över de mest använda hastag:arna. Hände det inget annat i Sverige igår, månne?

Nyvalda fumordförande Max Stenberg körde vidare på sin populistiska linje under kvällen och lottade bland annat ut en chokladboll till den som först kunde svara på när Uppsala studentkår grundades i väntan på att några tekniska problem skulle åtgärdas. Vinnaren blev kårordförande Caisa Lycken som, lyckligtvis nog, hade koll på att kåren bildades 1849.

“Vad är Klara?” När Klara Ellström, tidigare kårordförande (då för Piratstudenterna), valdes till Studentbokhandelns styrelse uppstod en del oklarheter om partibeteckning. Hon är GS ropade Caisa Lycken när Piratstudent skrevs upp jämte hennes namn.

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…