Annons
Den tillagade kycklingen kyldes inte ner tillräckligt snabbt.
Foto: Dnor/Wikimedia commons

Brist vid kycklinghantering på nation


Vid en livsmedelskontroll på en nation hittades flera avvikelser i köket. Kritik riktades bland annat mot hur personalen kylde ner kyckling.

Det var i slutet av augusti som Uppsala kommun gjorde en oanmäld inspektion i köket på en nation. Kontrollen gjordes efter att en misstänkt matförgiftning hade rapporterats från nationen till miljöförvaltningen.

– Vi hittade brister vad gäller temperaturen på mat som förvarades i en kylränna och vid nedkylning av varm mat. Kylen som kyler ner mat hade stängts av trots att maten inte var kall, säger Maria Wegscheider, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen.

I dokumentet från kontrollen beskrivs bland annat hur tillagade kycklingfiléer som skulle kylas ned, höll en temperatur på 35 grader, trots att de enligt uppgifter från köket hade legat där i tre timmar. nbsp;

Några veckor efter besöket gjordes en uppföljande kontroll.

– Då hade de bytt personal, kylrännan var inte i bruk och man kylde inte ner någon mat. Den ansvarige hade vidtagit åtgärder och jag bedömde att de har rutiner för att hantera detta. Så jag kommer inte att göra någon extra uppföljande kontroll, säger Maria Wegscheider.

Är det vanligare med brister i nationsköken jämfört med i restaurangköken?

– Nej, det förekommer brister i nedkylning på vanliga restauranger också. Situationen är dock svårare för nationerna eftersom det är så många ungdomar som cirkulerar – då är det viktigt att informationen förs från en grupp till en annan. På restauranger har man oftast samma personal som jobbar flera år.

Är det vanligt att folk drabbas av matförgiftning på nation?

– Nej, jag jobbar mycket med matförgiftningar och ser inte att det är en större risk att äta på nation, jämfört med på en vanlig restaurang. nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…