Annons
Studenterna Sofie Roos, Robin Rushdi och Mercedes Albrecht Aguilar delar ut fallfrukt som de samlat in från olika trädgårdar.
Foto: Sandra Gunnarsson

Fruktbart studentinitiativ


Under fredagen fick alla som passerade Stora torget en goodiebag med fallfrukt från trädgårdar runt om i Uppsala. Bakom initiativet stod företaget ”Gröna grannar”, startat av en Uppsalastudent som vill skapa ett mera hållbart samhälle.

Vinteräpplen, gröna äpplen, schampo och informationsblad – bordet vid stora torget var precis framställt när Ergo besökte de aningens frusna studenterna på Stora torget. Ett fåtal förbipasserande vågade sig fram för att ta en frukt i väntan på bussen.

– Vi har samlat in fallfrukt, runt 1 000 äpplen, från olika trädgårdar i Kåbo och Berthåga. Tanken är att vi vill visa att det går att använda sig av det som finns, att man inte behöver producera nytt, säger Robin Rushdi, initiativtagare till fruktutdelningen och startare av företaget Gröna Grannar.

Under veckan har Robin Rushdi tillsammans med ett antal studentvolontärer knackat dörr hemma hos boenden i områden med mycket fruktträd. Han berättar att alla de mött varit mycket positiva.

– De sa bara: ”ta, ta , vi kommer ändå inte äta upp frukten” Det är ju jättebra att vi ser till att de inte ruttnar bort. Det är ju bin som har skapat det här, säger Robin Rushdi och håller upp ett rött vinteräpple.

Förutom äpplen fick de förbipasserande också med sig goodiebags med bland annat schampo som skänkts från butiker som arbetar på ett hållbart sätt.

Det är första året som fruktinsamlingen ordnas. Robin Rushdie hoppas att det ska bli ett återkommande event.

– Om detta går bra kommer vi att fortsätta. Nästa år hoppas jag också kunna anställa de som har hjälpt mig. nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…