Annons
Axel Östling sitter i styrelsen för SISA, som vill uppmuntra till att plugga utomlands.
Foto: Alexandra Vass

Ny organisation för utlandsstudenter


Det finns inte överdrivet många medlemsorganisationer som riktar sig till utlandsstudenter i Sverige. Nystartade Swedish International Students Alumni (SISA) är den enda av sitt slag hittills och är ett initiativ som riktar sig till den som vill bli, är eller har varit utlandsstudent. Ergo har träffat SISA:s styrelseledamot Axel Östling som ansvarar för organisationens outreachverksamhet.

Vad gör ni?
– Vi anordnar bland annat gästföreläsningar och nätverksträffar för att man ska få möjlighet att utbyta erfarenheter och inspireras av varandra. Vi fungerar som länk mellan utlandsstudier och arbetslivet, berättar Axel Östling.

Varför bildades SISA?
– Vi vill slå hål på myterna och avdramatisera bilden av utlandsstudier, säger Axel. Enligt honom är det relativt få som tar tillvara på möjligheterna att studera utomlands, vilket skulle kunna bero på att man känner sig osäker eller har en bild av utlandsstudier som något exklusivt eller krångligt.

SISA hoppas även snart kunna erbjuda ett slags mentorskapsprogram för att sammanföra studenter som är nyfikna på att studera vid ett specifikt universitet utomlands med studenter som läser där idag.

Axel har själv studerat i England och hans bild av studietiden utomlands är uteslutande positiv.

Varför anser du att utlandsstudier är så viktigt?
– Det finns ett egenvärde i att studera utomlands, i de utmaningar man möter och alla människor man lär känna. Det handlar inte bara om en akademisk utbildning utan om så mycket mer.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…