Ur rätt perspektiv gör Rackarberget sitt namn rättvisa...

Hundratals nya lägenheter på Rackarberget

Det viskas om förändring på Rackarberget. Ett av Uppsalas mest populära studentbostadsområden ska expanderas och renoveras. Planer på 500 nya lägenheter har så smått påbörjats och utegym, bastu och bilpool står på önskelistan.

Malin Jakobsson, civilingenjörsstudent. Bor i en trea på Rackarberget tillsammans med sin sambo.
Hyra: cika 6 000 kronor i månaden.

Hur trivs du?
– Jag trivs mycket bra! Jag bodde i en av korridorerna på andra sidan Rackarberget innan, men det här området är mycket lugnare.
Hur länge fick du stå i kö innan du fick ditt kontrakt?
– Det är min sambo som står på kontraktet. Men det är sjukt långa kötider till de här lägenheterna. Jag tror att han stod i ungefär fem och ett halvt år innan han fick sitt kontrakt.
Hur är det här på Valborg?
– Jag har inte märkt av det så mycket faktiskt. De som rör sig i området är typ småbarn från dagiset här jämte.

Per-Anders Norelius, psykologstudent. Bor i en tvåa med sin sambo.
Hyra: cika 5 000 kronor i månaden.

Hur trivs du?
– Bra. Jag har bott här i ungefär ett och ett halvt år. Det är ett väldigt lugnt område och nära till centrum.
Hur länge fick du köa innan du fick ditt kontrakt?
– Jag bor ihop med min sambo som står på kontraktet, men hon köade i ungefär sex år innan hon fick lägenheten.
Hur är det här på Valborg?
– Jag märkte inget av det senast, men jag minns inte riktigt om jag var här då.
Finns det något du skulle vilja förändra i området?
– Nej, inte som jag kan komma på just nu.

Olle Hedgren, lärarstudent. Bor i en av Rackarbergets studentkorridorer.
Hyra: cirka 2 800 kronor i månaden, med två månader hyresfritt om året.

Hur trivs du?
– Jag trivs jättebra!
Hur länge fick du vänta innan du fick ditt kontrakt?
– Jag hade recceförtur så jag fick faktiskt boende direkt.
Hur är det här på Valborg?
– Det är ju en del som står och pissar i buskarna och på gårdarna. Förra Valborg var det faktiskt två personer som kom och knackade på korridorsdörren – jag släppte in dem för att jag trodde att det var mina kompisar, men de ville bara komma in och använda toaletten.
I korridorerna delar ni ju på både toalett och dusch, hur fungerar det tycker du?
– Det är fem personer i korridoren, men det bortersta rummet har egen dusch och toalett, så vi är bara fyra som delar – ungefär som en standardfamilj alltså. Det fungerar bra. Under de två åren jag har bott här har min duschtid bara krockat med andras två eller tre gånger. Dessutom har alla egna tvättställ inne på rummen.

Relaterade artiklar

Del 1. I första delen besöker vi Kantorsgatan där uppförandet av 336 nya bostäder har väckt missnöje bland många boende.
Del 2. På Djäkne- och Väktargatan hittar vi en lugn miljö – men får också höra talas om en härjande fönstertittare.

Nog för att man får upp flåset när man traskar upp och nedför backarna inne bland bostäderna, men att integrera ordet “berg” i områdets namn känns ändå som en överdrift. Kanske är det därför det i studentmun har kommit att kallas Rackis snarare än Rackarberget – du ska ju inte tro att du är något liksom, även om du råkar vara ett bostadsområde.

När vi besöker området är det framför allt “lugnt och lummigt” som blir det bestående intrycket, även om vi vet att det är lugnet, före, eller kanske snarare mellan, stormen; den i och för sig snabbt överblåsta stormen som kallas Valborg. I detta bostadsområde som ligger närmast det traditionsenliga massparkhänget i Ekonomikumparken som inträffar varje år den sista april har man hört att buskar, innegårdar och korridorstoaletter ska vara hett villebråd för den med sprängfylld blåsa och halvdant omdöme i fyllan och villan. Enligt utsago kan boende i de hus som vetter mot parken få utstå en pikant urindoft i flera dagar efter firandet. Men det är något man får ta i ett av Uppsalas mest eftertraktade studentbostadsområden. Inte sällan måste man stå i kö i fem-sex år för att få fatt i ett förstahandskontrakt på en av lägenheterna, har man tur blir man en av de lyckligt lottade som får korridorsrum via den recceförtur som Studentstaden erbjuder.
Ingen student med självaktning skulle tacka nej till förstaparkett/förstahandskontrakt till campus, nationer, Valborg och centrum. Även om den förstaparketten rimligen ser ut som den gjort sedan mitten av 70-talet då den byggdes, med allt vad det innebär standardmässigt. Men är det kanske på väg att ändras? En inbjudan till en diskussionskväll under temat “Framtidens Rackarberget” tycks ju onekligen hinta om det.
Vi går dit.

Ett trettiotal personer har dykt upp för den “visionsworkshop” som Studentstaden bjudit in till. I en av Ekonomikums hörsalar, verkligen inte långt ifrån själva Rackarberget, inleder bolagets VD Benny Enholm kvällen om “Framtidens rackarberget” med att uppmana oss att gärna kritisera alla deras förslag och skisser.
Och en hel del förslag finns.
– Vi vill både bygga och renovera, säger Benny Enholm.
Renoveringarna är helt enkelt dags att ta itu med, fortsätter han.
– Femtio år är första svepet för bostäder, och sen behövs en rejäl renovering. Det är där vi är idag. Vi brukar skoja om att husen är i originalskick, men det är ju inte bara kul utan innebär också mycket skador.
Men utöver att renoveringar väntar är det alltså nybyggen på gång. Mycket nybyggen.
På det flygfoto vi får se över området har nya byggnader bara “klonats” in – för att visa ungefär hur mycket plats de kommer att ta. Hur de kommer se ut finns inget färdigt förslag på ännu, men tanken är att de både ska smälta in i miljön och “vara en produkt av sin tid”.
Det är sammanlagt 500 nya lägenheter man planerar för – vilket innebär en ökning med 50 procent i området. Lägenheterna – korridorsrum är inte aktuella – ska rymmas i 13 nya byggnader. Fyra av dem är punkthus i samma höjd som de befintliga, resten bredare.
Byggnaden som inhyser Folkes livs vill man riva och ersätta med en ny, större, där matvarubutiken kan hålla till i bottenplan och lägenheter finnas ovanför. Butiksägaren, som deltar i workshoppen, verkar införstådd med planerna och nickar instämmande till allt – utom möjligen när en företrädare för Studentstaden läser upp ett av önskemålen som kommit in och som lyder en billigare matbutik.

Så, när händer allt det här? Renoveringarna vill man ta itu med “snart”, är det besked som ges under kvällen. För nybyggena dröjer det, i vanlig ordning. Det man gjort nu är en planansökan. Byggnadsnämnden har lämnat den vidare till Stadsbyggnadskontoret och nu ska en detaljplansprocess dra igång. Den beräknas ta ett och ett halvt år. Sedan beror det bland annat på eventuella överklaganden.
Hanna Burns, som är administratör på Studentstaden, går igenom vilka önskemål som samlats in sedan en tidigare workshop: varmare i lägenheterna, bättre tvättmöjligheter, fler gemensamma utrymmen, pub, systembolag, bevarade grönytor, apotek, gym, grillplatser, bilpool...
– Vi har tagit med en del, men inte allt, säger hon.
Systembolag har till exempel fått stryka på foten, men bilpool planerar man för.
Bilpoolen fyller ytterligare en funktion för Studentstaden: att använda som argument när man försöker förhandla ner det som kallas parkeringsnormen. Idag finns ett krav på 0,2 parkeringsplatser per lägenhet, men bland Studentstadens hyresgäster har bara ungefär var tionde bil. Detta, tillsammans med att man planerar för en bilpool, är argument de lägger fram för kommunen för att slippa planera för en mängd nya p-platser.
Cykelparkeringar är däremot någonting som behövs, vilket också påpekas när workshopdeltagarna ska framföra sina åsikter om förslaget.
– Eftersom de flesta har cykel som färdmedel skulle det vara bra om man kunde ställa dem på ett säkert sätt. Runt Folkes är det ganska många cyklar som blir stulna nu.

Någon av deltagarna tycker att det kunde klämts in mer:
– Har vi verkligen maxat på höjden? Alltså det är ju fint med grönområden och det finns mycket grönområden, men folk behöver ju någonstans att bo.
Annars är det framför allt mer idéer som läggs fram: utegym, bastu, idrottsmöjligheter, restauranger… Studentstadens företrädare antecknar.
– Jag tycker det har varit en skitbra kväll. Vi är djupt tacksamma för alla synpunkter vi har fått, säger Studentstadens VD innan vi packar ihop.