Foto: Kungl. Hovstaterna. Alexis DaflosDrottning Silvia har bjudits in till en ny konferens om trafficking som kommer att hållas i Uppsala i april.

”Vi tänker inte samarbeta med Livets ord”

En ny konferens på temat trafficking anordnas i Uppsala i vår. Denna gång utan inblandning av organisationer med kopplingar till abortmotstånd.

 

Fakta

Konferensen Human Trafficing in the 21st Century hålls 12-13 april 2016 och arrangeras av det Humanistiskt-Samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet och Centrum för rysslandsstudier.

 

Förra året stod Uppsala universitet som medarrangör till ett seminarium som skulle hållas om trafficking. Seminariet blev omdebatterat i media sedan det blev känt att en av huvudarrangörerna, Scandinavian Human Rights Lawyers hade starka kopplingar till abortmotståndsorganisationerna Ja till livet och Provita. Universitetet drog sig ur och konferensen ställdes in.

I april nästa år kommer det att hållas en stor konferens på temat trafficking. Denna gång är det Humanistiskt-Samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet och Centrum för rysslandsstudier som står som arrangör – utan inblandning från utomstående organisationer.

– Tanken med den här konferensen är att den ska generera fortsatt forskning, bygga upp kompetensen på området och placera Uppsala på kartan. Det blir som vilken annan konferens som helst, säger konferensansvarig Claes Levinsson, universitetsadjunkt vid Centrum för rysslandsstudier.

Han berättar att det var Scandinavian Human Rights Lawyers som tog initiativ till seminariet som skulle ha hållits förra året, vilket alltså inte blir fallet i vår.

Han menar dock att händelsen förra året har fått konsekvenser.  

– Det har skadat oss, det vi gör till vardags blev kidnappat av den här organisationen. Men vi kan ju inte lägga ner vår forskning bara för att den sådan här sak har hänt.

Till konferensen som kommer att hållas i två dagar i april har man bjudit in både praktiker och forskare. På listan över talare finns bland annat utrikesministern, och representanter från FN och Europarådet. Drottning Silvia, som var en av dem som drog sig ur förra gången, har också bjudits in.

– Sannolikt kommer hon den här gången. Hon har ju ett intresse i de här frågorna och nu sker ju saker i ett annat ljus. Vi tänker inte att samarbeta med livets ord, det är inte vår grej. Men de är välkomna att lyssna på konferensen, säger Claes Levinsson.