Annons
Flogsta låghus tillhör Studentstaden och är ett av bostadsområdena som omfattas av de nya reglerna.
Foto: Mareike Zoege

Studentstaden stramar upp regelverk


Från och med 2 november är det inte längre tillåtet att överlåta sitt hyreskontrakt hos Studenstaden till en kombo trots att man bott i samma lägenhet i mer än två år. Släktskap eller registrerat partnerskap i mer än tre år krävs enligt de nya reglerna.

Tidigare har det varit möjligt för Studentstadens hyresgäster att överlåta sitt hyreskontrakt till en vän/kombo/inneboende om denne varit folkbokförd på samma adress i minst två år. Sedan den 2 november gäller andra regler. För att ta över ett kontrakt krävs nu att man är ”närstående” och har bott på samma adress i minst tre år. Med närstående menar Studentstaden förälder, barn, släkting, make, maka, registrerad partner eller sambo.

nbsp;– Ja, det är ju det som hyresnämnden säger, vi tyckte det vara bra att följa svensk lag. Eventuellt kan vi ha släppt igenom mer tidigare. Men nu kommer lägenheterna ut till de med längst kötid i stället för att gå i arv, säger förvaltningschef Frank Sonander på Studentstaden.

Han tycker att förändringen i regelverket är bra och menar att den som varit inneboende i två år förmodligen har hunnit skrapa ihop tillräckligt med köpoäng för att få tag i ett annat boende. Han poängterar också att en flytt ”driver kostnader” för ett bostadsbolag vilket kan ha varit en förklaring till de tidigare mer generösa reglerna för överlåtelse. nbsp;

Förutom att Studentstaden nu anpassat sig till hyreslagen, beror också uppstramningen på att bostadsföretaget sedan 2013 ägs av Uppsalahem. nbsp;

– Sedan Uppsalahem köpte Studentstaden har de velat ha mer ordning och reda. Det finns också planer på en gemensam kommunal bostadsförmedling i Uppsala och då är det bra att anpassa och standardisera regelverket, säger Frank Sonander.

Björn Collin, som är jurist på Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder (HUS), säger att Studentstadens nya villkor ligger mer i linje med hur hyresnämnderna tillämpar lagen vid överlåtelser till närstående.

– Enligt rättspraxis brukar inte inneboende få ta över hyreskontrakt. Praxis är snålare än vad Studentstaden tidigare har varit, säger Björn Collin. nbsp;

Däremot anser han att formuleringen på Studentstadens hemsida är för generell. När det gäller sambos, makar eller de som har registrerat partnerskap gäller helt andra lagregler än i närståendefallet.

– De borde också tillägga att 3-årsregeln inte är absolut. Om man till exempel planerat att bo länge tillsammans med den närstående och samboendet avbryts av en oförutsedd händelse kan det finnas möjlighet att få överta kontraktet, säger Björn Collin. nbsp;

Han menar att det därför alltid kan vara bra att kontakta HUS för att undersöka vad man har för möjligheter i det enskilda fallet.

I facebookgruppen Vi i Hamberg har de nya reglerna varit föremål för en hätsk diskussion. Vissa menar att de nya reglerna är bra då lägenheterna inte längre går i ”arv”, medan andra tycker att det är en försämring. En person uttrycker ”vad säger HUS om detta”?

Björn Collin säger att uthyrningspolicyn inte varit föremål för någon diskussion mellan HUS och Studentstaden.

– Men vi kommer att kontakta Studentstaden för att diskutera utformningen även om det är Studentstaden som ansvarar för sina interna regler.


Annons

Annons

Krav för överlåtelse

Studenstaden har uppdaterat sin uthyrningspolicy. Enligt hemsidan gäller följande regler från och med 2 november 2015:

Att personen som är tänkt att överta kontraktet är en närstående till den nuvarande hyresgästen. Med närstående menas i detta här sammanhanget förälder, barn eller släkting med vilken nuvarande hyresgäst har haft gemensamt hushåll med under minst tre år. Detsamma gäller för make, maka, registrerad partner och sambo. nbsp;Hyresgästen som önskar överlåta kontraktet ska även ha uppfyllt sina åtaganden gentemot Studentstaden.

Sammanboendet ska styrkas genom personbevis från Skatteverket.

Överlåtelse kan ej ske till vän, bekant eller person som bott inneboende i bostaden.

Här kan du läsa mer om Studentstadens uthyrningspolicy. nbsp;

De gamla reglerna som gällde tidigare var formulerade som följer:

Om du varaktigt sammanbott och varit folkbokförd i studentlägenhet under minst två år på nuvarande kontrakt kan du ha möjlighet att överta kontraktet. Den som nbsp;vill nbsp;överta kontraktet nbsp;måste uppfylla kriterierna för att hyra en studentbostad. Skicka in en ansökan till oss nbsp;och bifoga personbevis nbsp;och studieintyg på både dig och den som vill överta kontraktet. Överlåtelse av kontrakt är endast möjligt en gång. Vid överlåtelse spärras både den nya och den gamla hyresgästen i sex månader från att söka ny bostad hos Studentstaden.

nbsp;

nbsp;

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…