Annons
Den tidigare Uppsalastudenten Shimeng Zhou har valts ut av LSU för att representera Sveriges unga på klimatkonferensen i Paris.
Foto: Privat

”Klimatfrågan handlar om moraliska vägval”


Det handlar inte bara om tvågradersmål och koldioxidprocent, utan kärnan i miljöfrågan berör hur vi ska kunna leva tillsammans. Det menar den tidigare Uppsalastudenten Shimeng Zhou som ska företräda Sveriges unga under klimatkonferensen i Paris.

I slutet av november drar klimatförhandlingarna igång i Paris. För första gången har Sveriges regering beslutat att låta ungdomsrepresentanter medverka. En av de två ungdomsdelagaterna som valts ut är 25-åriga Shimeng Zhou som tidigare studerat pol. kand vid Uppsala universitet.

– En norm är ju att man tänker sig unga som morgondagens beslutsfattare, inte dagens. Det vill vi ändra på, säger Shimeng Zhou, utsedd av LSU, som samlar 84 svenska ungdomsorganisationer.

Så här innan förhandlingarna startat, har hennes arbete gått ut på att prata med och åka runt till olika ungdomsorganisationer för att opinionsbilda och informera om klimatfrågorna.

– Jag har hunnit träffa väldigt många och ser ett oerhört stort engagemang från Sveriges unga.

Eftersom topparna träffas i relativt stängda rum, kommer hennes uppgift i Paris främst att handla om att följa processen och träffa andra representanter från civilsamhället.

– Vi kommer inte att hålla något anförande, utan det handlar mer om att framföra åsikterna informellt. Sedan kommer vi att rapportera tillbaka till ungdomsorganisationerna efteråt.

Ett av de mest uppmärksammade klimattoppmötena på senare tid slutade i besvikelse – i Köpenhamn 2009 lyckades regeringscheferna inte nå någon överenskommelse, men Shimeng Zhou menar att det är viktigt att inte bli cynisk inför kommande förhandling.

– Förutsättningarna inför Paris är bättre än inför Köpenhamn. De åtaganden som lagts fram täcker en majoritet av de globala utsläppen. Jag hoppas på ett så ambitiöst avtal som möjligt, säger Shimeng Zhou.

Samtidigt menar hon att det är viktigt att ha en plan b om förhandlingarna inte går som planerat. Annars finns en risk att folk tappar tron, blir alltför pessimistiska. Shimeng Zhou anser också att det är problematiskt att debatten kommit att bli så fokuserad på siffror.

– Det handlar inte bara om tvågradersmål och procent, utan kärnan i miljöfrågan handlar om hur vi ska kunna leva tillsammans. Jag tror att den aspekten måste komma fram för att folk ska engagera sig. nbsp;

Shimeng Zhou berättar att hon började intressera sig för miljöfrågor i 20-årsådlern. Hon drar paralleller till ett feministiskt uppvaknande – så fort man satt sig in i frågorna går det inte längre att blunda för dem. Tack vare sina studier har hon också fått ett bredare perspektiv och en förståelse för politiska processer.

Under sin praktiktermin på Sveriges representation vid FN, New York fick hon arbeta med hållbar utveckling och frågor som rörde klimatutvecklingen. I september avslutade hon sina masterstudier i samhällsgeografi och hållbar utveckling vid universitetet i Oxford.

– På mina utbildningar har jag lärt mig jättemycket som jag har nytta av. Jag har bland annat fått en bättre analytisk förmåga och förståelse för politiska processer, säger Shimeng Zhou som samtidigt passar på att kritisera de som menar att samhällsvetare och humaniorastudenter inte behövs. Hon tycker att man måste stå på sig och intygar att man visst kommer att ha nytta av sin utbildning när man kommer ut i arbetslivet.

– Att det behövs fler samhällsvetare och humanister synliggörs framförallt i miljödebatten. Klimatfrågorna är för viktiga för att endast behandlas av experter. Det handlar inte bara om naturvetenskapliga processer, utan om moraliska vägval – hur samhället ska organiseras politiskt och ekonomiskt.


Annons

Annons

nbsp;

Fakta

LSU är en ideell organisation, partipolitiskt och religiöst obunden, av och för ungdomsorganisationer.

nbsp;

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…