Annons

Uppdrag: utbildning


Det var genom uppdragsutbildningar som de thailändska studenterna fick möjlighet att studera vid svenska universitet. Men vad gäller för dessa? Och är förordningen för dem huggen i sten?

Det går inte att som privatperson köpa sin utbildning vid statliga svenska universitet. Här konkurrerar vi på lika villkor och antas på akademiska grunder – hur väl vi har presterat studiemässigt. Även personer från länder utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet antas på merit, trots att de måste betala för sin utbildning sedan 2011. Sverige kan stoltsera med att personliga kontakter, släktskap och hur stor ”college fund” man har inte spelar någon roll när man söker till statliga universitet. Alla är lika inför antagningen.

Jo, så är det ju. Men det finns förstås andra vägar in, där hur mycket pengar man har tillgång till i högsta grad är en faktor. Uppdragsutbildningar är något som de allra flesta universitet och högskolor i Sverige idag erbjuder. Det är vad det låter som – utbildningar som anordnas mot avgift för personer som den som beställer utbildningen väljer ut. Enligt regeringens förordning om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor ska uppdraget avse ”personalutbildning eller utbildning som behövs av arbetsmarknadsskäl eller av biståndspolitiska skäl” om uppdragsgivaren är en offentlig instans, till exempel staten eller en kommun. Det är alltså, i mångt och mycket, en fortbildningsmöjlighet, som även kan resultera i att deltagarna erhåller både högskolepoäng och examen.
– Vi jobbar framför allt mot myndigheter och andra aktörer inom offentlig sektor där uppdragsbeställaren köper utbildningar för hela grupper, säger Karin Folcker som är kommunikationsansvarig på Uppsala universitets avdelning för uppdragsutbildning.
Vid Uppsala universitet fick man under 2014 in 96 miljoner kronor i intäkter via poänggivande och icke poänggivande uppdragsutbildningar och totalt 406 helårsstudenter* genomgick poänggivande uppdragsutbildningar.

En av de större upphandlingarna av uppdragsutbildningar på senare år har gått till att bidra till det så kallade Lärarlyftet. Det är en satsning som regeringen inledde redan under förra mandatperioden för att komma till rätta med den lärarbrist som råder i landet. Förutom att höja lärarnas löner, går lyftet ut på att bredda lärares kompetens och behörighet att undervisa inom andra ämnen än de som deras lärarlegitimation omfattar. Uppsala universitet säljer bland annat en uppdragsutbildning i hem- och konsumentkunskap för högstadielärare som en del i Lärarlyftet.
– Kriminalvården är en annan ganska stor köpare av uppdragsutbildningar, säger Karin Folcker.
I huvudsak är det alltså grupper av yrkesverksamma eller personer som av andra anledningar behöver fortbildning av arbetsmarknadspolitiska skäl som genomgår uppdragsutbildningar, men det finns även fall där enstaka personer har fått sina studieplatser via uppdragsutbildningar.

Våren 2011 läste prins Daniel en utbildning i fysiologi på Karolinska institutet i Stockholm. Eftersom han inte hade tillräckliga betyg för att söka in på merit betalade hovet 62 500 kronor för en uppdragsutbildning. Men Aftonbladet uppmärksammade då att prins Daniel faktiskt inte är anställd av uppdragsgivaren, hovet – något som krävs för att man ska ha rätt att delta i en uppdragsutbildning. I en utredning, genomförd efter en anmälan av utbildningen till Högskoleverket (gjord av en privatperson), kom man dock fram till att prins Daniels position kunde liknas vid en anställning och att köpet av uppdragsutbildning därför var lagligt.
Även i fallet där utbildningsplatser köptes som en del i Sveriges Jas-avtal med Thailand (se föregående sida) tycks uppdragsutbildningarna ha gått till personer som inte var yrkesverksamma, åtminstone inte i samma sektor som varandra. Att döma av de thailändska studenternas facebooksidor är de unga personer i 20-årsåldern från blandade bakgrunder. Men det där anställningskruxet kunde Sverige kringgå genom ett undantag från utbildningsdepartementet.
Vad som gör fallet med de thailändska studenternas uppdragsutbildningar märkligare är dock att det inte finns någon röd tråd i de utbildningar de valde att studera. Det rörde sig om masterprogram inom vitt skilda områden. Normalt sett när lärosätena säljer uppdragsutbildningar är det utbildningspaket som omfattar en grupp personer. Thailändarna läste separata program där de studerade tillsammans med antagna studenter på befintliga program. Det ska understrykas att de inte tog existerande platser i anspråk, utan att man genom uppdragsutbildningen skapade platser åt dessa studenter.
Själva utbildningarna för de thailändska studenterna som kom hit genom Jas-avtalet var alltså desamma som för studenter som antagits på merit, med den skillnaden att de slapp genomgå den normala antagningsprocessen och att de fick sin utbildning betald av, ja, hur var det nu? Försvarets materielverk eller thailändska staten?

Det går inte att som privatperson köpa sin utbildning vid statliga universitet och högskolor i Sverige, men kanske kan någon annan göra det åt dig.

Lina Svensk

red@ergo.us.uu.se

*En helårsstudent motsvarar en student som är inskriven för heltidsstudier, 60 poäng, under ett läsår. En helårsstudent är dock inte nödvändigtvis bara en enskild person, utan kan till exempel avse två personer som läser på halvfart under ett år, tre personer som läser 20 poäng vardera under ett läsår, och så vidare.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…