Annons
Erik Bowall, kontaktsekreterare på V–Dala ansvarar för det traditionella adventsfikat.
Foto: Kollage Wikimedia Commons/ Erik Bowall

Honey buns och klappar på V-Dala


I år utökas V-Dala Nations traditionella adventsfika med en julmarknad. Förutom glögg, pepparkakor och det ovanliga inslaget ”honey buns” kommer det också finnas möjlighet att handla julklappar.

Alla som suktar efter julstämning kan bege sig till V-Dala nation där det på söndag vankas advensfika och julmarknad. På övervåningen kommer ett antal försäljare att hålla loppis på temat jul.

– Vi har runt tio säljare. Det blir bland annat hemmagjorda väskor, juldekorationer, julgodis, säger Freija Carlstén, internationell sekreterare på V-Dala.

Eftersom V-Dalas tidigare flea market var välbesökt tror hon att denna, som även sker i samband med det traditionella adventsfikat, kommer att locka runt 500 personer.

Under dagen kommer lokalen att vara pyntad. Även spelmanslaget ska uppträda med traditionella låtar för att locka fram den riktiga julstämningen. På fikafronten blir det klassiska utbudet med pepparkakor, lussekatter och glögg.

– Vi har också beställt honey buns.* Det var någon som önskade det.

Vad är det för något?

– Jag vet inte, men det ska vara gott Det är väl något godis som kommer från England.

Blir det mycket hembakt?

– Lussekatterna ska vi i alla fall baka själva, säger Erik Bowall, kontaktsekreterare på V-Dala.

Nu när det faktiskt börjar lacka mot jul, kan det vara bra att få lite hjälp på traven när det kommer till klappar. Ergo frågar de båda arrangörerna om de har några julklappstips.

– Att ge personliga presenter. Jag har en kompis som alltid spiller på sig när han dricker. Då köpte jag ett bra fläckborttagningsmedel. Det blev uppskattat och lite roligt, så det är ett tips, säger Erik Bowall.

Freija Carlstén passar på att ge en känga till årets julklapp robotdammsugaren. Nej, det ska man inte ge. Hon tycker att det är bättre att satsa på upplevelsepresenter.

– Ta med personen i fråga och gör någonting tillsammans, en fika om man har ont om pengar eller någon upplevelse. Det är bättre att umgås än att köpa prylar.

nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

nbsp;

Fakta

Adventsfika och julmarknad

V-Dala 29 december kl.15-18

*Honey Buns är en jäst bulle fylld med kanel och honung och toppad med glasyr. Bullen kommer från USA.

nbsp;

nbsp;

nbsp;

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…