Annons
Emma Lindbjer på Uthgård – UTN:s kårhus.
Foto: Sara Borsiin

”Måste få utrymme att testa”


Uppsala teknolog- och naturvetarkår var länge, namnet till trots, inte formellt kår. Ergo träffar en av alla de teknat-studenter som var involverade i jakten på egen kårstatus. Hur var det för UTN? Och hur ser man på att Uppsalaekonomerna och Juridiska föreningen nu vill gå samma väg?

Emma Lindbjer, som var ordförande för UTN när organisationen fick kårstatus, har inte släppt det egna studentengagemanget helt. Men istället för heltid på kårhuset Uthgård handlar det idag om uppdrag som studentrepresentant och klassrepresentant.

Tiden runt omröstningen, som genomfördes tillsammans med US för att reda ut vilken kår studenterna helst ville företrädas av, minns hon som intensiv. Hon var då engagerad som informatör, både vid de neutrala gemensamma borden, och för UTN.
– Över 100 personer var engagerade härifrån. För den som ville fanns det nya saker att ta del av varje dag: skrivelser, någonting i ergo, på utn:s hemsida, i sociala medier …

Vad har du uppfattat som den viktigaste drivkraften att bli kår?
– Mycket handlar om att för de studenter som pluggar här så har UTN gjort det som man tänker att en kår ska göra. Vi har agerat studentkår, hälsat välkommen, sagt att det är dags att söka poster som studentrepresentanter, hållit i utbildningar, informerat om rättigheter…

Likadant var det för henne själv som ny student: det var till UTN man vände sig.
– Då var det fortfarande kårobligatorium. Uppsala studentkår var bara ett namn på en inbetalningsavi, men sedan är det ju UTN som tar emot en och som blir väldigt närvarande från dag 1.

Partipolitiken inom US, alltså att det högsta beslutande organet består av representanter för partier, tror hon inte inledningsvis var en särskilt viktig del. Snarare var det någonting som dök upp när man på allvar började utreda och jämföra organisationerna. Och när det väl var dags för omröstning var det definitivt ett av argumenten: ”din sektion eller ett politiskt parti?” var ett av affischbudskapen från UTN.
– … sedan har det säkert varit en anledning för många till att rösta på UTN, säger Emma Lindbjer.

Efter de intensiva turerna med omröstning, oenighet och överklagande tillträdde en ny politisk majoritet i US. Ordförandeduon kom från partiet UUS, som varit positivt inställda till att ge UTN kårstatus.
– Som nytillträdd var det skönt att veta att de som vunnit valet var från ”den sidan”, som tryckte att ”ok, om ni verkligen vill bli kår så ska vi inte tvinga er att vara kvar”.

När det i nästa kårval svängde, och partier som drivit på för att hålla UTN kvar istället fick makten, var det något mer nervöst inför samarbetet. Men det har fungerat bra och absolut utan knivhugg, tycker Emma Lindbjer.
– Jag tycker relationerna har varit goda. Vi har försökt träffas mycket, även med nationer farmis och andra organisationer. nbsp; Vi vet ju att om vi studenter går ihop och verkligen vill någonting så blir det så. Vi har stort inflytande både på den här stan och på universitetet.

Svaret dröjer en aning när Emma Lindbjer får frågan om det hade gått att undvika utvecklingen.
– Jag vill ju säga att ja, det är klart det hade gått att lösa, säger hon.

Det som hade behövts, tror Emma Lindbjer, är att ta tag i saken redan när UTN bildades och i och med namnet uppenbarligen aspirerade på att bli kår. Att redan då börja arbeta för kårsektioner med lokal förankring.

Eftersom Emma Lindbjer inte längre sitter i UTN:s styrelse vet hon inte exakt vad som sägs i frågan om Uppsalaekonomerna och Juridiska föreningen – men att man håller koll på utvecklingen från UTN:s håll är tydligt.
– Vår grundinställning är ungefär att okej, om de har en längtan och en drivkraft att sköta sig på ett annat sätt än det som erbjuds just nu så måste de få utrymme att försöka prova det.

Om det behövs eller är smart med en lösning likt den i Lund, där kårerna samlas i det gemensamma organet LUS, tycker Emma Lindbjer beror på hur samarbetet artar sig. Så länge viljan och engagemanget finns att ses och diskutera det som behövs gemensamt kanske det inte är nödvändigt att styra upp någonting mer formellt än det som redan finns, resonerar hon.

Framtiden får alltså utvisa vad som behövs. Detsamma gäller hur det går för de båda kåraspiranterna JF och UE.
– Det ska bli väldigt spännande att se hur det går, säger Emma Lindbjer.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…