Annons

Borgerlig studentförening fyller 125


Ett ögonblick…

Balder Jonsson, ordförande för den 125-årsjubilerande föreningen Heimdal.

Hur ska ni fira?
– Vårt midvintersblot, som är vår årliga bal, kommer att vara extra stort. Ivar Arpi kommer dit för att ta emot stipendiet (Gunnar Heckschers stipendium för reformvänlig konservatism, reds. anm) och vi jobbar på fler stora namn. Under våren blir det också ett seminarium om Sveriges politiska framtid.

Hur skulle du beskriva föreningen Heimdal?
– Vi är en borgerlig studentförening, vars främsta syfte är folkbildande. Vi har torsdagsträffar och seminarium med ideologisk debatt. När organisationen bildades handlade det mycket om att bilda folk i högeridéer. Det är det som gör Heimdal lite speciellt: att det är en idéburen organisation med syfte att sprida idén. Sedan det andra – med umgänge och fest – är mest ett resultat av att vi är en studentorganisation.

Tror du att ni finns om ytterligare 125 år?
– Ja, det tror jag – men man ska inte ropa hej. Jag tror vi kommer att finnas kvar, men delvis i en annan form. Föreningen bygger på den här alliansen mellan liberalism och konservatism och där finns ju alltmer en spricka. Särskilt i integrationsdebatten har det ju knakat i fogarna. Men en högerorganisation för studenter kommer det alltid att finnas behov av.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…