Annons
Hellen Gidlöf är volontär hos mångfaldsbyrån ESMeralda – som driver projektet Hayat. Som volontär är hon mentor åt nyanlända unga.
Foto: privat

En guide in i samhället


Nyligen utsågs volontären till årets svensk 2015, av magasinet Fokus. Studenten Hellen Gidlöf är en av alla de som på ideell basis hjälper människor som just har kommit till Sverige.

Hellen Gidlöf studerar kinesiska och är engagerad i Studentambassadörerna och Hayat, två av totalt fyra projekt som mångfaldsbyrån ESMeralda driver. De arbetar för att uppmärksamma och motverka den etniska och sociala snedrekryteringen till högre studier och startades 2004 av Uppsala studentkår. Hayat är ESMeraldas mentorsprojekt som vänder sig till de som läser på Uppsala kommuns språkintroduktionsprogram (SPRINT). Dessa elever är relativt nyanlända till Sverige. Mentorerna har två adepter vardera som de träffar en gång i veckan och gör någon aktivitet tillsammans med.

– Jag var med i Hayats första kull av mentorer. Jag läste samma kurs, kulturantropologi C, som hon som då var projektansvarig och hon föreslog oss på kursen som mentorer eftersom hon tänkte att vi kunde passa bra med tanke på studiernas inriktning. Då var vi fem mentorer. Idag är vi omkring 10-15 och kommer från alla möjliga håll. Men alla har anknytning till Uppsala universitet, berättar Hellen Gidlöf.

Hon förklarar hur varje mentor inför första mötet med en ny adept får reda på elevens namn, telefonnummer och ofta lite bakgrundsinformation. Det är högt tryck, det är fler som ansöker om en mentor än det finns tillgängliga mentorer. De ungdomar som väljs ut är ofta studiemotiverade elever.

– Hela tanken med projekten inom ESMeralda är att öka bredden. Vi visar våra adepter universitetet och förklarar vad det innebär att studera vidare. Vi berättar om vår egen väg till universitetet. Det är bara positivt om den har varit krokig, om vi inte har akademikerföräldrar eller om vi själva kommer från ett annat land, säger Hellen Gidlöf.

Hayat fungerar på två sätt. En del är studentorienterad där mentorerna fungerar som en förlängd studentambassadör, visar universitetet och hjälper med läxläsning. Samtidigt som en del bara vill ha någon att prata svenska med.

– Det är helt upp till adepten vad vi gör. Det blir en hel del fika, att sitta och prata. Vi har talat om kulturskillnader, om deras och min bakgrund. Vi har varit på bio, bowlat och rest till Stockholm.

– En del vill bara plugga. Men jag tycker att det kan vara bra att blanda upp det. Våra träffar ska inte bara fungera som en förlängning av skolan, säger Hellen Gidlöf.

För att vara aktuell som mentor krävs utdrag ur polisregistret samt att man har någon slags koppling till universitetet. Man behöver vara empatisk och tålmodig. Hellen Gidlöf poängterar att det är viktigt att man gör det för adepten, inte för att man själv ska höras och synas. Det är ungdomen som är i fokus och sätter standarden.

Skulle du rekommendera andra att engagera sig inom Hayat?

– Ja, absolut, om man vet vad man håller på med. Det är häftigt att tänka att man har varit en del av alla de här människornas liv och fundera kring var de är nu. Man får ökad förståelse för sin omvärld, adepterna berättar hur de har haft det i sina hemländer.

– Men det kan samtidigt vara tufft. Man får höra mycket och en del kan må väldigt dåligt. Men ger man det en ärlig chans är det för det mesta väldigt givande, förklarar Hellen Gidlöf.


Annons

Annons

Intresserad av att engagera dig?

Hayat startades hösten 2012 och är ESMeraldas mentorsprojekt som riktar sig till eleverna på SPRINT-programmet på gymnasiet.

Också sugen på att engagera dig som volontär? Förutom ESMeralda och de projekt de driver (Läxläsningen, Studentambassadörerna, Hayat och Skuggningen) finns till exempel Röda Korsets Ungdomsförbund i Uppsala som har aktiviteter som läxhjälpsgrupper, Jourhavande kompis och integrationsverksamheten Vänner Emellan. Även Tamam Uppsala har läxhjälpsgrupper.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…