Annons
Genusföreningen som anordnar festivalen: Veronica Green (ordförande), Elin Ekberg (ledamot), Emelie Wahlmark (vice-ordförande), Amanda Landell (kassör). Saknas från styrelsen gör Fanny Pérez Aronsson (sekreterare) och Matilda Källman (ledamot).
Foto: Privat

Hur mår feminismen?


På lördag arrangeras åter feministfestivalen på Grand av Uppsalas genusförening. Årets tema är mående där föreläsningar och workshop tematiserar bland annat transvård och den feministiska rörelsens välmående. Ergo har pratat med föreningens ordförande Veronica Green som hoppas på en välbesökt afton.

Lördag den 6 februari går årets upplaga av Uppsalas alldeles egna feministfestival av stapeln. Årets tema är mående och på den breda agendan står bland annat samtal om och kritiska blickar på transvården i Sverige, det individuella förhållningssättet till den feministiska kampen, stereotyper och rasism i kulturen och mäns vänskapsrelationer. Samtalen och föreläsningarna leds av lokalt så väl som internationellt erkända forskare och journalister. Ergo har talat med genusföreningens ordförande Veronica Green om förberedelserna. Hon har varit med från genusföreningens start och är ordförande sedan i våras. Festivalen hålls för andra året i rad och förhoppningarna är höga.

– På festivalen blandas politik, kultur och relationer i form av samtal, föreläsningar, workshops med mera. Mående och vårdfrågor är ju viktigt feminismen. Samtalen behandlar både individens fysiska mående, exempel transvård, och det kulturella måendet inom feminismen.

Att arrangera festival är inte ett helt enkelt arbete och styrelsens sex medlemmar har arbetat fram programmet sedan november i fjol.

– Det var i slutet av januari då allt började falla på plats. Vi har utgått från vad vi själva vill se och hört av oss till folk utifrån det. Många vi hört av oss till har tackat nej, men nu har vi äntligen alla programpunkter på plats.

På agendan står också handarbetsworkshop med kvinnohistoriskt tema, improvisationsteater pyssel, bokcafé, konstutställning, tygkassetryck och feministisk körsång av Uppsalas anarkafeministkör. Feministfestivalen bjuder på en blandning intryck.

– Nu hoppas vi mest att allt ska gå bra och jag kan inte säga på rak arm vad jag ser mest fram emot. Vi hoppas mest att folk dyker upp och uppskattar festivalen. nbsp;Startåret i fjol gästades av över 500 personer, så vi hoppas att det blir lika populärt i år.

nbsp;


Annons

Annons

Fakta

Uppsalas feministfestival arrangeras av Genusföreningen i samarbete med Sensus studieförbund. nbsp;

Festivalen hålls mellan klockan 11-18 den 6 februari på Grand, Trädgårdsgatan 5.

Att besöka festivalen är gratis, men besökare uppmanas skänka ett bidrag på 50 kronor efter egen förmåga och ekonomi.

nbsp;

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…