Annons
Pressträffen var förlagd till en cykelbutik – och statsrådet Per Bolund vände sig ofta till cykelhandlaren Hesam Rashed när han pratade om satsningar som skulle göra det billigare att anställa sin första person, bedriva verksamhet upp till en viss omsättning och billigare för privatpersoner att reparera snarare än att byta ut sina prylar. Ett sådant här “REP-bidrag” skulle kunna sänka kostnaden för en däcklagning med 40 kronor. Här syns Marlene Burwick, Per Bolund, Hesam Rashed och Maria Gardfjell.
Foto: Sara Borsiin

Mindre pengar till högre utbildning


Få satsningar på högre utbildning, men det kan i alla fall bli billigare att reparera sin cykel framöver. När vårbudgeten presenterades på Abba Cykelcenter under onsdagen fanns det inte många universitets- och högskoleinvesteinvesteringar.

På onsdagen släpptes regeringens vårbudget. Till skillnad från i 2015 års upplaga var den som nu presenterades ganska tom på satsningar inom högre utbildning. Varför saknas satsningar på universitet och högskolor? frågade Ergo Per Bolund (MP), finansmarknads- och konsumentministern som var på plats i Abba Cykelcenter för att presentera budgeten.

– Vårändringsbudgeten drar ut riktlinjer, till hösten finns utrymme att göra satsningar även på högre utbildning, säger han.

Som Ergo tidigare rapporterat har en kvalitetssatsning på drygt 300 miljoner dragits in, varpå den förändring som syns på utbildningsområdet är en minskning med ungefär den summan. nbsp;

Kommer den att kompenseras för?

– Ja, det är egentligen enbart en förskjutning i tiden, inte en besparing. Vi fördelar satsningen lite annorlunda över mandatperioden.

Så det kommer att tillkomma några hundra miljoner till hösten eller senare som handlar om kvalitetssatsningar?

– Tanken att de ska kompenseras vid andra tillfällen i stället. Planen är att vi ska behålla den politik som vi har föreslagit tidigare. nbsp;

Kommer det formuleras i höstbudgeten?

– Ja precis, då kommer vi återkomma med siffror på hur vi fördelar anslagen över de olika områdena. Det är angeläget för Sverige att vi är en utbildad befolkning och att vi ligger högt i kompetens. nbsp;

Uppsala universitet lägger ju ner fristående kurser nu eftersom anslagen krymper. Det händer just nu, om de här pengarna fördelas över tid hinner ju kurser läggas ner.

– Sådana effekter kan det ju bli när man tvingas göra besparingar, men anledningen till att vi gör det är ju också att vi tar ett budgetansvar, vi måste hålla ordning på statsfinanserna. När nu ekonomin utvecklas snabbt, tror vi att det kommer finnas möjlighet att utföra nya satsningar under kommande år.

Har ni pratat om studiemedel?

– Ja det är klart att det är en fråga som vi hela tiden bevakar. Men det är inga ställningstaganden som vi tar i den här budgeten, utan det är en fråga vi får återkomma till sen.

Så efter höstbudgeten kommer man inte längre få höra kritik om att utbildningen urholkas på resurser?

– Det är så klart min förhoppning.

En satsning som däremot görs på högre utbildning är ytterligare medel till validering av utländska betyg. En halv miljard kommer att satsas på etablering för nyanlända, och här är validering av utlandsföddas kompetens en del. Den tidigare satsningen på sådan här validering förstärks med 10 miljoner kronor. nbsp;

Sveriges förenade studentkårer har uttryckt besvikelse över propositionen.

– Trots god ekonomisk tillväxt minskar anslagen till universitet och högskolor med 304 miljoner kronor, vilket meddelades tidigare i år. Regeringen visar inte heller några som helst intentioner att kompensera för nedskärningen, skriver ordförandeduon för Sveriges förenade studentkårer i en kommentar.
nbsp;
Samma inlägg avslutas med frågan “Minskade resurser till högre utbildning - vad är planen, regeringen?”


Annons

Annons

FAKTARUTA – nbsp;VÅP

Den ekonomiska vårpropositionen, ofta förkortad VÅP, lämnas till riskdagen senast den 15 april varje år – och antas i juni. Medan den vanliga budgetpropositionen som antas på hösten i detalj beskriver varje utgiftsområde för det kommande året är VÅPen mer av en långsiktig utblick för de kommande åren.

Samtidigt som VÅPen läggs en vårändringsbudget där regeringen lägger förslag till ändringar för innevarande års budget.

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…