Annons
Kristina Melin, projektkoordinator och Gisella Bengtsson, valborgssamordnare vid Uppsala universitet är på plats för att se skylten sättas upp. Gisella Bengtssons mössa är full av valborgspins som man kan få på om man är på plats i god tid.
Foto: Sandra Gunnarsson

Efterfrågad skylt på plats


Nu är nedräkningsskylten på Carolina Redivivas balkong uppe. När klockan visar noll är det dags för rektor att vifta mössan och välkomna våren tillsammans med tusentals andra valborgsfirare.

Ergoredaktionen är inte de enda som varit på kommunikationsansvariga vid universitetet för att fråga när nedräkningsskylten ska komma upp. Slutligen sattes den på plats under måndagsförmiddagen, men var det inte ovanligt sent i år?

– Nej, den brukar komma upp precis två veckor innan och eftersom det var helgdag på lördag kommer den upp idag. En del har hört av sig och frågat när den ska komma upp och det är kul att den skapar sådan förväntan, säker Kristina Melin, projektkoordinator vid Uppsala universitet.

Skylten som har använts sedan 2010 kommer att räkna ner tiden fram till valborgsmässoafton klockan 15. När den stannar på noll är det dags för rektor att signalera mösspåtagning. Men vad är egentligen grejen med mössan?

– Förr hade man en vintermössa och en vårmössa. På valborg, som man firat sedan 1800-talet, bytte man till vårmössan på Stora torget klockan 15, säger Gisella Bengtsson valborgssamordnare vid Uppsala universitet.

Det var rektor Torgny Segerstedt som på 50-talet samordnade mösspåtagningen kring Carolinas balkong. I stället för att folk själva skulle ha reda på när klockan slog tre, var det enklare om alla samlades på samma ställe. Ceremonin flyttade då upp i backen och har sedan dess blivit en tradition som lockar tusentals besökare.

– När rektor viftar med mössan, betyder det att våren är kommen, säger Gisella Bengtsson.

Nytt för i år är att Orphei Drängar kommer att sjunga framför Carolina direkt efter mösspåtagningen. Därefter följer ett sedvanligt framträdande av studentorkestern Wijkmanska Blecket nbsp;från Uplands nation.

För att få en bra plats gäller det att vara i tid. Då har man också chans att få en samlarpin som delas ut av universitetet.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…