Annons
Kenny Andersson, civilingenjörstudent är årets forskarl.
Foto: Sandra Gunnarsson

”Det är en ära att få vara med”


Under torsdagen invigdes årets Forsfestival. Ergo hälsade på forskarl Kenny Andersson bland frigolitblock och köande studenter.

Klockan är strax innan 17 och ett tungt regnmoln hänger över festivalområdet bakom Ångströmlaboratoriet. Ett inhägnat område med hundratals frigolitblock ligger uppställda i väntan på att byggas om till färgglada flottar. Lite längre in på området inne i festivaltältet står projektledare, eller forskarl, Kenny Andersson och styr med det sista inför invigningen.

– I kväll kommer det att bli spex, karaoke och en dj som spelar, sedan lite mer karaoke och en hemlig överraskning, säger Kenny Andersson, till vardags civilingenjörstudent i elektroteknik.

Under fredagen drar flottbygget igång. Den största andelen anmälda är studenter, men även företag och organisationer som bidragit till forsfestivalen har några platser. Det är många som vill riskera att ramla i Fyrisåns iskalla vatten…

– Det blir 120 flottar i år, samma som förra. Har vi fler tar ränningen för lång tid. Vi lottar ut platserna och tyvärr är det några som inte får vara med, säger forskarl Kenny Andersson.

Flottbygget är populärt, men så även aktiviteterna runt omkring. Festivaltältet håller öppet varje dag och på området finns också soffor för häng, grillad mat och möjlighet att ta en match i sumobrottning, hoppa hoppborg, bada i en badtunna eller att äta sockervadd.

Nytt för i år är att ankdagen, som främst vänder sig till barn, har flyttat från Vasaparken till området uppe vid Ångström. Man kommer också att ha en klimatdag.

– På måndagen fokuserar vi extra mycket på hållbarhet. Vi kommer bara att servera veganmat och det ska också finnas en cykelstation där du kan ta hjälp av verktyg och personer på plats för att fixa din cykel.

Festivalen öppnar samtidigt som vi sitter och pratar. Volontärerna i röda tröjor och arbetsbyxor blandas upp av en stor samling studenter på väg mot baren. Men något barhäng blir det inte för forskarlen och de andra volontärerna som jobbar under årets festival. Kenny Andersson är inte speciellt berörd av att inte kunna festa. Han har själv varit med och ”ränt”, stått i baren och varit kommentator till rännet under tidigare år. Innan han fick uppdraget att bli forskarl fick han skicka in en ansökan och gå på två intervjuer. Det är inte vem som helst som blir forskarl.

– Det är ett stort evenemang, ett av de största studentarrangemangen man kan göra. Vi är 22 stycken som jobbat tre kvällar i veckan sedan november. Det är en ära att få vara med.

nbsp;


Annons

Annons

nbsp;

Fakta

Forsfestivalen arrangeras av Uppsala teknolog- och naturvetarkår, UTN. Mer information om festivalen hittar du här.

nbsp;

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…