Annons
Andrekurator Gustaf Dalin och förstekurator Anna Henriksson tog emot diplomet på torsdagseftermiddagen.
Foto: Sandra Gunnarsson

Vin till maten gav IQ-diplom


På V–Dala nation har man sedan ett års tid kunna välja ett tredje dryckespaket som enbart innehåller vin till huvudrätten. På torsdagen fick nationen motta ett diplom från IQ för initiativet som ska uppmuntra till en sundare alkoholkultur.

Nationssittningar tenderar ofta att bli ganska blöta tillställningar med fördrink, snaps, öl, vin och avec. På V–Dala nation har man sedan ett år tillbaka erbjudit ett tredje dryckespaket som varken är alkolfritt eller alkoholfyllt. Kuvertet kallas ”Gärna vin till maten” och innebär att alkohol endast delas ut till huvudrätten.

– Man kanske vill gå på sittning men inte dricka så mycket, men ändå vill ha något gott vin till maten, då är detta ett alternativ. På vår sommargask som vi hade i juli var det runt åtta procent av gästerna som valde alternativet, berättar Anna Henriksson, förstekurator på V-Dala nation.

Sedan V-Dala började med alternativet är det fler nationer som hakat på. Idén arbetades fram i nationens utvecklingsgrupp som tillsattes efter att de gick med i projektet Bästa Festen förra året. Projektet är ett samarbete med IQ och Sveriges Förenade Studentkårer, SFS och syftar till att arbeta mot en smartare alkoholkultur.

IQ uppskattade initiativet och valde att uppta ”Gärna vin till maten” som ett IQ-projekt. Under torsdagen delades diplomet ut under en ceremoni med trumpetfanfar, snittar och alkoholfritt bubbel.

– Diplomet är ett tecken på att vår utvecklingsgrupp har gjort ett bra jobb. Det är också ett erkännande för jobbet vi gör för främja delar av nationslivet som inte bara handlar om fest och alkohol, säger Anna Henriksson.

På plats under ceremonin fanns också Sara Dinwiddie från IQ för att dela ut diplom.

– Detta är ett exempel på ett gott initiativ som förebygger alkoholens skadeverkningar. Det är jättekul att sådana här initiativ lyfts då de bidrar till en smartare syn på alkohol och till att förändra alkoholkulturen inom studentlivet. nbsp;För oss på IQ var det självklart att detta skulle bli ett IQ-projekt, nbsp;säger nbsp;Sara nbsp;Dinwiddie, nbsp;projektledare för nbsp;IQs nätverk.


Annons

Annons

IQ

IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget AB som arbetar för att skapa en mer medveten alkoholkonsumtion.

Projektet Bästa Festen är ett samarbete med IQ och Sveriges Förenade Studentkårer, SFS och syftar till att skapa en smartare och mer inkluderande alkoholkultur i studentlivet.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…