Annons
Johan Alvfors, vice ordförande och Caroline Sundberg, ordförande i SFS hälsade kårpolitikerna välkomna till årets SFSFUM.
Foto: Sandra Gunnarsson

Sveriges största kårhändelse


Under fredagsförmiddagen invigdes årets upplaga av det som kallas ”det viktigaste studentpolitiska mötet” – SFSFUM – i Botaniska trädgården i Uppsala. Under kommande tre dagar ska flera hundra kårpolitiker från hela Sverige diskutera vilka frågor som ska drivas under kommande verksamhetsår.

Som en följd av att Uppsala valdes till årets studentstad av Sveriges förenade studentkårer, SFS, i fjol förläggs också det årliga SFS-fullmäktigemötet i Uppsala. På fredagsförmiddagen invigdes mötet i Botaniska trädgården. SFS ordförandeduo försökte peppa en aningen frusen publik genom att lyfta fram det gångna årets lyckade påverkansarbete. Bland annat har regeringen sett över frågan om studentinflytande, pedagogisk utveckling har blivit en fråga på agendan och det kritiserade utbildningsbidraget håller på att fasas ut. Dessutom är ett nytt kvalitetssäkringssystem på gång.

– Det har blåst mycket om ett nytt kvalitetssäkringssystem. Nu har vi fått igenom ett nytt system och det skulle inte ha hänt om inte SFS och lärosätena jobbat tillsammans, säger Johan Alvfors, vice ordförande i SFS.

En diger dagordning ska avhandlas under de tre mötesdagarna. Bland annat ska en ny ordförandeduo och styrelse väljas. Valberedningen har föreslagit att sittande ordförande Caroline Sundberg stannar på posten ytterligare ett år. Till vice ordförande har Charlotta Tjärdahl, en av de nuvarande styrelseledamöterna, föreslagits.

Mötet kommer att pågå under tre dagar och samlar 270 kåraktiva. Det är andra gången det hålls i Uppsala – och eftersom stan inbjuder till pampighet kommer det att bjudas på just sådant: invigning i Botaniska trädgården och bankett på slottet.
Själva mötet med tillhörande åsiktstorg bjuder på lite kontrast från det pampiga: de är förlagda på Ekonomikum.
– Åsiktstorgen är i källaren, i rum som på kartorna beskrivs som ”skyddsrum”, säger projektledare Susanna Edström.


Annons

Annons

SFSFUM
Förkortningen står för Sveriges förenade studentkårers fullmäktigemöte. Det är det högsta beslutande organet för organisationen och ett SFSFUM hålls varje år.
SFS verkar som en lobbyorganisation har 50 medlemmar och representerar genom dessa omkring 275 000 studenter och doktorander. Av Uppsalakårerna är Uppsala studentkår och Rindi (campus Gotlands kår) medlemmar. UTN och Farmacevtiska står däremot utanför.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…