Annons
Anneli Winell, teologie doktor i religionssociologi, har länge haft ett intresse för hur media presenterar kultur, religion och andlighet. Utdelningen för intresset har blivit hennes avhandling “Godis för kropp och själ – Välbefinnande och vardagsandlighet i tre svenska kvinnotidningar.” Forskningen är genomförd år 2000-2012.
Foto: Hanna Brolund

Kvinnotidningarna eniga: Yoga hjälper


Strävar du efter att leva det perfekta livet? Det är du garanterat inte ensam om. Du ska ha mycket pengar, en karriär som heter duga och dessutom tillbringa tid med familjen. Kanske är det inte konstigt att stressreducerande metoder dominerar må bra-sidorna i “kvinnotidningarna”. Botemedlet mot stressen stavas yoga, meditation och mindfullness, iallafall enligt tidningarna själva.

Uppsalaforskaren Anneli Winell har studerat vilka orsaker till stress som tidningarna lyfter fram, och hur yoga och meditation – med eller utan andliga dimensioner – ses som den viktigaste lösningen för att minska stressen.

I början på 2000-talet går yoga och meditation från att vara något farligt och främmande till att vara allmänt vedertaget i både de svenska hemmen och på tidningshyllorna i Pressbyrån. nbsp;
Anneli Winell har studerat systertidningarna Amelia, Tara och M-magasin, för målgrupperna 25+, 40+ och 50+. nbsp;Syftet är att se om tidningarnas presentation av religion och andlighet är olika för de olika målgrupperna.

Hon har även pratat med 14 informanter om hur de uppfattar och tar till sig religion och andlighet.
Ämnet stress är dominerande i alla tidningar, men orsaken till stressen varierar beroende på var i livscykeln läsaren befinner sig när det gäller att kombinera karriär och familj.
– 25-plussarna startar familj och bygger upp sina liv, 40-plussarna kämpar med tonårsbarn och 50-plussarna ser på när barnen lämnar boet, säger Anneli Winell.

I avhandlingen framgår det att både tidningarna och informanterna skiljer på religion och andlighet. Religion ses som någonting kollektivt som någon annan bestämt. Lagar, regler, tro och praktik.
– Andlighet är däremot det självvalda och det individuella.

Andlighet är viktigare än religion, det menar både tidningarna och informanterna. I kvinnornas egen vardagsandlighet ingår bland annat yoga och meditation. Men varför har yoga, meditation och mindfullness blivit så stort?
– Det finns två huvudanledningar. Det ena är att vi lever i en övergripande terapi-, motions- och träningskultur där just yoga och meditation tycks dominera. Det andra är att vi lever i en tid av religiös förändring där många röster, inte bara kyrkan, vill bestämma vad religion är och inte är. Tidningarna blir en spegel av detta. Den globala hälsotrenden och religiösa förändringen samverkar tydligt.

Andlighet behöver dock inte vara yogapassen innan frukost eller meditationen efter en stressig dag. Kvinnorna kombinerar dessa rutiner med att värdesätta kyrkans begravningsverksamhet, dop och gudstjänster. nbsp;Trots att ingen av dem anser sig vara religiös är kyrkan som rum viktig, det ska dock vara en kärleksfull kyrka och gud. Alla i studien är överens om att tro är bra, bara man väljer själv vad man vill tro på.
– Andlighet är som ett paket där man plockar ned både yoga och meditation och kyrkokören.

Oavsett om tidningarna trott sig hitta botemedlet mot stress är det den enskilda kvinnan som får göra jobbet. Om hon mår bra orkar hon dessutom kämpa för ökad jämställdhet. Tidningarna erkänner alltså samhällets övergripande patriarkala strukturer. Men:
– Vi får inte glömma att oavsett åldersgrupp och anledning till stressen ligger ansvaret för kvinnors hälsa alltid hos kvinnor själva.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…