Annons
Harriet Wallberg - Henriksson lämnar sin post som chef för UKÄ till följd av Macchiariniskandalen.
Foto: Gunnar Ask

Universitetskansler tvingas avgå


Harriet Wallberg Henriksson, högsta chef på Universitetskanslerämbetet, har fått sparken. Bakgrunden är Macchiariniskandalen vid Karolinska Institutet.

Enligt forskningsminister Helen Hellmark Knutsson har Harriet Wallberg - Henriksson brustit i sitt ledarskap och omdöme och skadat sitt förtroende som chef för Universitetkanslerämbetet (UKÄ). När Paolo Macchiarini - kirurg som genomförde åtta transplantationer av konstgjorda luftstrupar preparerade med stamceller, varefter sex av patienterna avled - rekryterades som gästprofessor vid Karolinska Institutet 2009 var hon rektor och hade därmed en aktiv roll. Enligt utredningen nbsp;gjordes det aldrig någon anställningsintervju eller togs referenser trots tydliga varningssignaler från Macchiarinis tidigare arbetsgivare, skriver DN.

Förtroendet för henne är skadat. Jag har kallat till henne för ett samtal och sagt att hon inte kan verka i rollen som universitetskansler, sade Helene Hellmark Knutsson på en pressträff 5 september.

Harriet Wallberg - Henriksson nbsp;har också uppmanats att lämna sin prestigefyllda plats i Nobelförsamlingen, som utser pristagarna för Nobelpriset i fysiologi och medicin, enligt Nobelkommitténs sekreterare Thomas Perlmann till nbsp;SvD.

Hellmark Knutsson tillkännagav även att hela styrelsen för KI kommer att bytas ut och ansåg att de inte har förstått vad det innebär att vara en myndighet. Nuvarande ordföranden Lars Leijonborg har redan sagt att han kommer att avgå, något som ministern välkomnade.

– Karolinska behöver en ny styrelse och regeringen har gett nomineringsgruppen i uppdrag att ta fram förslag på nya styrelseledamöter och ny ordförande, sade hon.

Den gamla styrelsen kommer att sitta kvar under tiden processen pågår. Annika Pontén har tillsatts som vikarierande universitetskansler och chef på UKÄ.

< --[if supportEmptyParas]--> nbsp;< --[endif]-->

< --EndFragment-->

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…