Annons

Han ser samhällsproblem med ingenjörsglasögon


Jonas Styf är 33 år och läser till maskiningenjör. Han är också deltagare i tänktanken i Idélandet Sverige, som presenterar sina idéer på Gästrike – Hälsinge nation torsdag 29 september klockan 17 - 18.30.

Vad sysslar Idélandet Sverige med?

– Vi är ingenjörer och ingenjörsstudenter som tar tag i aktuella lokala problem och försöker komma på lösningar. Här i Uppsala har fokus varit på energiförsörjning. Uppsala har som mål att vara klimatneutralt 2030. Det tar tid att bygga klimatsmart, så det är hög tid att börja. Södra Gunsta ska byggas ut och få 10 000 boende, så vi försöker hitta ett sätt så att området ska generera lika mycket energi som det förbrukar. Ett annat projekt är klimatvänliga konstgräsplaner. Hur vi har resonerat kommer ni få veta om ni kommer på presentationen.

Hur kom det sig att du engagerade dig i Idélandet Sverige?

– Jag fick nys om det genom ett medlemsutskick från Sveriges inegnjörer och anmälde mig. Jag brinner mycket för energifrågor.

< --[if supportEmptyParas]--> nbsp;Är det många studenter studenter som har nappat?

– Det vet jag inte, för vi fick inte prata om vad vi gör till vardags på mötena. Tanken med det var att skapa en kreativ och innovativ atmosfär där alla vågar spåna fritt och komma med idéer oavsett om de är studenter eller yrkesverksamma. Inför en potentiell framtida arbetsgivare kanske man annars skulle försöka verka cool vilket kan hämma kreativiteten.

< --[if supportEmptyParas]--> nbsp;Vad tar du med dig från projektet?

– Ingenjörer kan bidra med otroligt mycket problemlösning i samhällsfrågor. Med ingenjörsglasögon kan man få många nyttiga perspektiv. Majoriteten av alla förslag som kom fram på våra möten handlade om samhällsorganisation, det hade man kanske inte kunnat tro. Jag har verkligen uppskattat att vara del i ett så vansinnigt kreativt nätverk.

< --[if supportEmptyParas]--> nbsp;< --[endif]-->

nbsp;

< --[if supportEmptyParas]--> nbsp;< --[endif]-->

< --[if supportEmptyParas]--> nbsp;< --[endif]-->

< --EndFragment-->

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…