Annons
Skadan skedde i målningens nedre högerhörn. VG nations förstekurator Filip Dumanski säger att även om föreningen gjorde en dum grej så har de i efterhand hanterat situationen exemplariskt.
Foto: Lina Svensk

Studentförening kastade pil mot hundraårig målning


En darttävling anordnad av en studentförening i Västgöta nations stora sal resulterade i ett trettiotal små pilhål i en av nationens karaktäristiska väggmålningar. Nu ska nationen ta in en konservator som får bedöma kostnaden för de skador föreningen åsamkat den värdefulla målningen.

I början av september anordnade programföreningen Uppsala Politicesstuderande, UPS, ett informationsevent på Västgöta nation för föreningens nya medlemmar. I nationens stora sal på nedervåningen, där drygt hundra år gamla väggmålningar föreställande västgötska städer och vyer pryder putsen, hade UPS monterat upp en kartong mot väggen som de använde för att kasta pil på.
– Vi var medvetna om riskerna i lokalen samt dess ömtåliga värdesaker och försökte säkerställa att ingen skada skulle uppkomma. Tyvärr började kartongen luta mot väggen i slutet av arrangemanget vilket inte upptäcktes förrän kartongen monterades ner, skriver Emil Juslin, ordförande för UPS, i ett mejl till Ergo.
Trots att ingen pil träffade direkt i väggen var det flera pilar som gick igenom kartongen och gjorde ett trettiotal synliga småhål i den väggmålning som föreställer Trollhättan (Trollhættan).
– Vi inser självklart i efterhand att aktiviteten var olämplig i lokalen och har bett om ursäkt till VG för detta, skriver Emil Juslin.

Filip Dumanski, förstekurator på Västgöta nation, tror att restaureringen av väggmålningen till originalskick kan komma att kosta en hel del för föreningen, men det är oklart exakt hur mycket då de ännu inte hunnit ta in en konservator för att bedöma skadan.
Han menar dock att incidenten inte har skadat nationens relation med UPS.
– Det ska verkligen understrykas att även om de gjorde en väldigt dum grej så har deras hantering av situationen i efterhand varit exemplarisk. De anmälde själva händelsen och de ska betala för skadorna. Så vi kommer att göra upp i godo.


Annons

Annons

Väggmålningarna i Västgöta nations stora sal tillkom under en ombyggnation 1900-1901 då även nationens torn byggdes. Målningarna är gjorda i 1600-talsstil och har Erik Dahlbergs topografiska planschverk Suecia antiqua et hodierna som förebild. Motiven är västgötska städer, slott och kyrkor.

Källa: Västgöta nations hemsida

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…