Annons
Ökad tillgång till universiteten är en högprioriterad fråga för Skottlands försteminister Nicola Sturgeon, men färska siffror visar att arbetet med att möta de nationella målen har gått väldigt långsamt.
Foto: Businessschoolgrad2011/Wikimedia Commons

Skottland satsar på breddad rekrytering


I ett försök att öka antalet studenter från arbetarklassen ska skotska universitet sänka antagningskraven för fattiga studenter med lägre betyg. Ett beslut som inte har varit helt okontroversiellt.

De nya riktlinjerna följer av en rapport som publicerats av the Commission on Widening Access, CWA (se faktaruta). I rapporten dras slutsatsen att ett införande av ”anpassade erbjudanden” (adjusted offers) utgör ett viktigt steg mot att få in fler fattiga* elever på skotska universitet.
Beslutet har mött kritik då en konsekvens är att studenter från medelklasshem med högre betyg kommer att bortprioriteras om inte den skotska staten finansierar en ökning av antalet universitetsplatser.
Ökad tillgång till universiteten är en högprioriterad fråga för försteministern (regeringschefen) Nicola Sturgeon, men färska siffror visar att arbetet med att möta de nationella målen har gått väldigt långsamt.
En del av problemet är att elever med arbetarklassbakgrund tenderar att inte göra lika bra ifrån sig på de nationella proven jämfört med elever från medelklassen, vilket försämrar deras möjligheter att konkurrera om universitetsplatserna.
– Universiteten säger att de kommer att göra mer för att belysa att vissa unga människor inte har haft samma möjligheter eller stöd från föräldrar och skolan som deras klasskamrater, säger Alastair Sim, styrelseordförande för organisationen Universities Scotland (motsvarande Sveriges universitets- och högskoleförbund) till tidningen The Herald Scotland.
Han säger vidare att ett flertal studier har visat att studenter som får erbjudanden där betygskraven har sänkts med ett eller två steg kan göra lika bra ifrån sig på universitet som sina klasskamrater, om inte bättre.
– För att kunna få ett positivt resultat krävs att de anpassade erbjudandena tillämpas på ett bra sätt. Institutionerna måste göra bedömningar utifrån varje enskilt fall.

Natalie Hakeem läser historia vid Strathclyde University och ställer sig tveksam till om den här samverkande åtgärden kommer att ge någon effekt.
– Roten till problemet ligger i gymnasieutbildningen. Att gå i privatskola eller ens i en skola som ligger i ett medelklassområde innebär att du kommer att ha bättre skolresurser och mindre klasser jämfört med skolor som ligger i arbetarklassområden, säger hon, och tillägger:
– Men om det här är det enda sättet för elever att komma in i universitetsvärlden, där vita priviligierade personer är överrepresenterade, så visst. Men jag tvivlar på att det kommer fungera så bra som de hoppas.
Francis Berry, även han student vid Strathclyde University, är också tveksam.
– Det kan vid första anblick låta som en bra idé, ett sätt att hjälpa fattigare personer. Men jag tror att det bara slätar över den underliggande orsaken till varför de här sociala grupperna finns från första början, menar han.
Francis ser dock även eventuella positiva effekter med den här typen av riktlinjer.
– Om fler människor från missgynnade förhållanden kommer in på universitet så kommer de har större chans att få maktpositioner i samhället. Utifrån den positionen kommer de att vara mer benägna att vilja förändra samhällsstrukturer som bidrar till att vissa sociala grupper missgynnas.
Ordförande för CWA, Dam Ruth Silver, rekommenderar att ett separat antagningssystem för fattiga sökande ska upprättas till 2019 som tar hänsyn till de akademiska kunskaperna som krävs för att klara en universitetsutbildning.
Regeringen vill se antalet studenter från den fattigaste femtedelen (20 procenten) av landets hushåll år 2030 ska utgöra 20 procent av den totala mängden universitetsstuderande. nbsp;
I en skrivelse till det skotska parlamentets utbildningskommitté uppmanade National Union of Scotland till investeringar för att öka antalet universitetsplatser för att på så sätt möjliggöra en ökning av studenter från arbetarklassbakgrund. nbsp; De menar att den typen av investeringar är särskilt viktiga för att kunna nå mål som CWA satt upp.

*Definitionen av fattig i det här sammanhanget och som CWA använder sig av avser de tjugo fattigaste procenten (20 ) i Skottland.


Annons

Annons

Gratis i Skottland

EU-medborgare (med undantag för England) studerar gratis vid skotska universitet.
Årsavgiften, som 2016 ligger på £1,820 (ca. 20 nbsp;300 kr), betalas av skotska staten.

The Commission on Widening Access

En kommission som arbetar för att hitta olika sätt att underlätta för de mest socialt och ekonomiskt utsatta eleverna så att även de kan komma in på universitet. nbsp;

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…