Annons
Olika utbildningar kostar olika mycket. Därför utreder UKÄ hur lärosätena klassificerar kurser.
Foto: Sandra Gunnarsson

Vad är din kurs värd?


Lärosätenas ekonomiska ersättning styrs av hur kurser klassificeras. Därför håller UKÄ på med en uppföljning av hur klassificeringarna görs.

I våras rekryterades Per Ragnarsson, biträdande universitetsdirektör vid Umeå universitet, till att leda Universitetskanslersämbetets (UKÄ) uppföljning av ersättningsbelopp för högre utbildning. Den statliga ekonomiska ersättning som lärosätena får styrs av hur kurserna klassificeras. Grunderna för klassificeringen är hur mycket resurser som krävs.

– Laborativa utbildningar behöver i regel mer resurser eftersom de måste använda särskilda lokaler, säger Per Ragnarsson.

Uppdraget kommer från regeringen, till följd av att Riksrevisionen konstaterat att lärosätenas klassificeringar har förändrats över tid.

– Systemet med klassificering av kurser har funnits sedan 1993. Men varje lärosäte har eget ansvar för klassificering och det kan gå till på olika sätt, säger Per Ragnarsson.

Nu mäter projektet halvtid och Per Ragnarsson är nöjd med svarsfrekvensen och synpunkterna hos lärosätena. Man har konstaterat att det finns en del skillnader i hur kurser klassificeras. Ett område som nu specialstuderas är socionomprogrammen.

– Syftet är inte att utbildningarna ska likriktas. Om kursklassificeringarna skiljer sig mellan exempelvis olika socionomprogram är det helt okej så länge kurserna faktiskt är olika. Däremot skulle det vara lite knepigare om två snarlika kurser får olika ersättning, menar Per Ragnarsson.

Det övergripande målet med projektet är att främja likvärdighet i tillämpningen av kursklassificering, för att den ekonomiska ersättningen ska bli så rättvis som möjligt. Projektet ska avrapporteras i februari 2017.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…