Annons
Högstadieeleverna Ellinor Karlsson och Elin Carlborg lär sig mer om teknik på Ångström på höstlovet.
Foto: Sigrid Asker

Högstadietjejer får bygglov


På Ångströmlaboratoriet bygger högstadietjejer legorobotar, testar att svarva metall och leder ström genom ett äpple till en dator. Just nu pågår Byggdagarna, ett samarbete mellan Uppsala universitet och NCC med syfte att väcka nyfikenhet för naturvetenskap och teknik hos tjejer i högstadieåldern.

Elin Carlborg, 13, tycker det är roligt att få testa nya saker. Här på Ångströmslaboratoriet finns mer verktyg än i skolan, hon får bestämma mer själv vad hon vill prova och lärarna är entusiatiska. Hon startar svarvmaskinen och sätter igång. Ellinor Karlsson, 14, står bredvid men sneglar åt en annan maskin.
– Jag vill svetsa, det ser spännande ut, säger hon.

Svante Andersson har lång erfarenhet av arbeten som drifttekniker och verkstadsingenjör och undervisar sedan sex år tillbaka i praktisk verkstadsteknik på universitetet. Under höstlovets inspirationsdagar för tjejer vill han så ett frö hos deltagarna och höja självförtroendet kring att vem som helst klarar av tunga, tekniskt avancerade maskiner. Han visar Elin Carlborg och Ellinor Karlsson hur metallsvarven fungerar. Av metallstaven kan det bli en ring, en schackpjäs, eller vad som helst. Efter demonstrationen stänger han av maskinen och tar ett steg tillbaka. Nu är det tjejernas tur.

– Det är lättare att undervisa tjejer än killar, säger han. Killar är macho och vill gärna tro att de kan allt från början. Tjejer frågar tills de förstår och har lättare att ta in information.

Killar och tjejer har samma kapacitet och det är självklart att tjejer ska in på de traditionellt manligt dominerade verkstadsgolven. Vilket också sker mer och mer. Att killar skulle vara mer tekniskt intresserade eller kompetenta än tjejer är inget som Svante Andersson kan se.

–I mina klasser är könsfördelningen väldigt jämn, säger han.

Inom IT-området ser det dock annorlunda ut. Maria Svensson, 24, läser sista året på civilingenjörsprogrammet och inriktar sig på att jobba med IT-utveckling.
– Jag är ensam tjej i min klass. Men det håller på att förändras, det är jämnare fördelat bland de som börjar läsa nu, säger hon.

Hon deltar i Byggdagarna för att hon vill inspirera och peppa unga tjejer till att tänka sig en framtid inom tekniska eller naturvetenskapliga ämnen. Hon hoppas kunna förmedla hur kul det är, och att det är lätt att hoppa in i det för vem som helst.

– Jag läste ingen IT på gymnasiet och hade aldrig programmerat, det var nytt för mig när jag började plugga på universitetet. Men det har gått bra, säger hon.

Cornelia Legue, 13, och Gro Noremborg, 13, får hjälp att leda ström genom äpplen, morötter och vindruvor via ett kretskort till ett mjukvaroprogram som visar ett piano på datorskärmen. Med en strömförsedd matkniv kan de sedan spela på grönsakerna. Äpplet ger ett C, vindruvan ett G. Moroten visar sig vara felkopplad och ger ifrån sig två toner samtidigt. Lyckligtvis en harmoniskt klingande stor ters. Cornelia Legue vill gärna lära sig mer om teknik och tycker det är skönt att det bara är tjejer här.

– Jag gillar teknikämnet i skolan också, men det blir ofta stökigt bland killarna, säger hon.

Under de tre dagarna som projektet pågår kommer tjejerna också besöka Tekniska Museet i Stockholm och byggbolaget NCC för att lära sig mer om hur de är att arbeta inom byggbranschen.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…