Ji-Elle/Wikimedia commonsRicin är ett dödligt gift, som doktoranden ska ha stulit och sålt via darknet. Själv säger han att han är oskyldig.

Bägge parter överklagar giftmålet

Doktoranden som dömts för att ha stulit gift från sin institution överklagar domen. Samtidigt överklagar åklagarna att han friades på flera punkter.

I oktober dömdes den 27- årige mannen till fängelse och utvisning för stöld av gifter från den institution vid Uppsala universitet där han var verksam som doktorand.

I dag blev det känt att åklagarsidan överklagar Uppsala tingsrätts dom. Man vill bland annat att doktoranden döms för grovt krigsmaterielbrott, för att ha sålt det dödliga giftet ricin på den dolda del av internet som kallas darknet. Kammaråklagare Karolina Lindekrantz menar att tingsrätten felaktigt inte har gått på deras linje gällande i princip hela målet.Man vill bland annat att doktoranden döms för grovt krigsmaterielbrott.

– Den enda åtalspunkten där vi inte överklagar att han frias är stöld av fem nålar och kanyler. Vi är övertygade om att hovrätten kommer att gå på vår linje.

Den åtalade däremot hoppas på att bli helt frikänd och överklagar domen som föll i oktober. ”Giftdoktorandens” advokat Bengt- Göran Hugoson uttrycker förhoppning om att hovrätten ska döma likadant som tingsrätten. Han säger att hans klient med tanke på omständigheterna är vid gott mod.

– Det är alltid tufft och stressande att riskera fängelsestraff men utöver det mår han bra.

När Svea hovrätt kommer att hantera målet är ännu för tidigt att säga.

– Jag tror inte att det är högprioriterat utan tas nog upp i mån av tid, säger Karolina Lindekrantz.