Annons
Sara Nilsson från Kondoma Mera pratar kondomer med Anna Hallin och Johanna Nyberg.
Foto: Sigrid Asker

Historiska dagar med sex i centrum


Årets upplaga av Sexdagarna blickar bakåt. Men i fokus står ungas sexuella hälsa här och nu. Johanna Nyberg och Anna Hallin botaniserar bland kondomer.

Övre hallen på Norrlands är utsmyckad med regnbågsflaggor, myslampor och snoppformade ballonger. I bortersta hörnet finns en myshörna med sköna soffor och svartvita foton på kärlekspar genom historien. Här tar Kondoma Mera – volontärerna Lukas Rose, Sara Nilsson, Lucy Thomas och Edvin Kittelfors igen sig.

– Vi har varit här och pyntat sedan klockan tio, berättar Sara Nilsson.

Förfluten tid är ett genomgående tema för Sexdagarna 2017, som har temat ”Historieknullarna”.

I salen intill pågår en föreläsning med burleskstjärnan Fräulein Franke som berättar burleskens historia. Konstformen anknyter bland annat till feminism.

– En viktig del var att häckla makten, som nästan helt bestod av män, säger hon på scenen.

I mässhallen kan man fynda bland snippsmycken, sexleksaker och kondomer, samt få tips och råd av Studentgyn. Studenterna Johanna Nyberg och Anna Hallin har lockats hit främst för att det verkade kul. De har precis köpt varsin ”goodiebag” med kondomer.

– Jag hade ingen aning om att det fanns så många sorter. Marshmallowdoftande och i latex bland annat, säger Anna Hallin.

Johanna Nyberg tycker det är bra med ett forum där man pratar öppet om sex och preventivmedel.

– Det är inte så vanligt.

Vad som är det största dragplåstret i dag är de eniga om. Båda ser fram emot kvällens föreläsning med Lotta Lundgren från ”Historieätarna”, som ska prata om synen på sex genom historien.

– Jag är lite sugen på att se kortfilmerna som visas imorgon också, säger Anna Hallin.

Sexdagarna arrangeras av Kondoma Mera och RFSU Uppsala och pågår 17- 18 november.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…