Annons
Julkalendern i Sveriges Radio får konkurrens av Uppsalastudenternas egen radiokanal.
Foto: Illustration: Linnea Säll Wikimedia commons

Radiokalender på hjul


Tjuvar, spöken och studenter ska bjuda på mystik och komik i etern. I dag är det julkalenderpremiär på Studentradion.

Två studenter bestämmer sig för att göra ett reportage om de ökande cykelstölderna i Uppsala, och upptäcker då att mycket annat suspekt är i görningen. Någon stjäl potatis och det verkar spöka på kyrkogården. Samtidigt som studenterna försöker rädda stan måste de hantera skumma handledare och tentaångest. Hur det går får du veta om du följer ”Hjulkalendern” – Studentradions egen julkalender – som har premiär i kväll.

– Vi är lite förtjusta i det absurda och ville göra något ”spooky”, och samtidigt få folk att skratta, berättar Linnea Säll.

– Det blir spänning, äventyr och förhoppningsvis får det folk att tänka efter, säger Anna Åström.

De är kursare på kandidatprogrammet i historia och fick idén till berättelsen när de promenerade hem tillsammans en kväll i februari. Efter lite spånande blev det en radioteater och i maj började de skriva manuset till ”Hjulkalendern”.

– Det var den största utmaningen – att få ihop ett mysterium. Sedan gällde det att få liv i alla karaktärer så att de inte blev stereotyper. Men när vi väl fått tag i röstskådespelare gjorde de jobbet åt oss så att allt föll på plats, säger Linnea Säll.

Huvudrollerna spelas av Linnea Säll och Anna Åström själva. Ingen av dem har gjort radio förut, men de konstaterar att radioteater är ett underskattat medium.

– Jag tycker faktiskt det är lättare att ta till sig än film. Det är också lätt att vara kreativ med radioteater, lite ljudeffekter kan göra mycket, säger Anna Åström.

”Hjulkalendern” sänds varje vardag 1-16 december. Den går också att höra som podcast på studentradion.com.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…