Annons
Sofie Annerfalk, jämlikhetsansvarig Uppsala studentkår är med och skriver plan för hur Uppsala universitet ska blir mer jämställt.
Foto: Sandra Gunnarsson

Jämställdhet på alla plan


Alla universitet och högskolor ska jämställdhetsintegreras mellan 2016 och 2019. Jämlikhetsansvarig Sofie Annerfalk vid Uppsala studentkår är med i den grupp som ska ta fram en plan för hur arbetet ska genomföras. Men vad handlar det egentligen om?

Det är regeringen som bestämt att alla statliga universitet och högskolor (inklusive Chalmers och Högskolan i Jönköping) ska jämställdhetsintegreras. Syftet är att se till att alla beslutsprocesser vid lärosätena genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv.

– Det handlar om att integrera jämställdhet i hela organisationen och få det att bli en del av ordinarie verksamhet, nbsp; snarare än att låta ansvaret ligga på en lika villkorsenhet, säger Sofie Annerfalk, jämlikhetsansvarig vid Uppsala studentkår.

Hon är med i den
grupp på fyra personer som ansvarar för att ta fram en plan för hur just detta ska gå till vid Uppsala universitet. Att förebygga könsbundna studieval och kompetensutveckla personal vid universitetet är några exempel de har diskuterat. Likaså att det krävs experter som studenter och universitetsanställda ska kunna vända sig till för att få råd och tips kring hur man kan arbeta med jämställdhet och lika villkor. Eftersom de bara är fyra i gruppen finns det goda möjligheter att som studentrepresentant vara med och påverka arbetet.

– Vi nbsp; har verkligen blivit inkluderade. När det ordnades en gemensam kurs för alla universitet och högskolor kring hur planen ska skrivas var Uppsala universitet de enda som tog med sin studentrepresentant, säger Sofie Annerfalk.

Planen ska skickas på remiss i januari, bli klar i maj och sedan ska arbetet påbörjas. Lärosätena som ska integreras kommer få stöd från Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. Det är dock bara de som fått pengar för denna jämställdhetsintegrering.

– Det är synd att universiteten inte tilldelats några medel för arbetet eftersom det behövs för att kunna utbilda personal och kunna nbsp; säkra ett långsiktigt tänk.


Annons

Annons

Jämställdhetsintegrering

Kallas regeringens strategi för att uppnå jämställdhetspolitiska mål. Lärosäten integreras genom projektet JiHU ( jämställdhetsintegrering av högskolor och universitet). Syftet är att se till att alla beslutsprocesser på universitetet ska genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv så att man oavsett kön ska få samma förutsättningar.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…