Annons
Kupolen på Gustavianums torn har ett solur. Även inne i huset finns mycket att se.
Foto: Thomas Marquart/Wikimedia commons

Gustavianum hoppas på nytt rekordår


Säga vad man vill om 2016, men för Gustavianum var det ett bra år. Museichef Marika Hedin hoppas att nya satsningar kommer göra att 2017 slår ännu ett rekord.

82 539 besökare kunde museum Gustavianum räkna 2016. Det innebär en ökning med 2000 sedan året innan, och ett nytt besöksrekord. Museichef Marika Hedin är särskilt nöjd med att en större del än tidigare var studenter och skolungdomar.

– Jättekul, eftersom de är en grupp vi särskilt vill nå.

Universitetets historia är museets grundberättelse. I år kommer utställningarna som finns att förnyas, och en ny öppnar i april. Den heter ”Drömmen om det exakta” och tar avstamp i den vetenskapliga revolutionen.

– Den exploderade på 1800-talet. Naturvetenskap blev någonting jättestort och dominerande på universiteten. Nya apparater för mätning innebar ett stort steg framåt för forskningen, berättar Marika Hedin.

Uppsala universitet har en stor samling mätinstrument från den tiden, varav några är byggda här. Namnet på utställningen, ”Drömmen om det exakta”, anspelar dock på något ouppnåeligt.

– Ju finare instrumenten blev, desto mer insåg man att drömmen var förgäves – det går inte att mäta exakt, säger Marika Hedin.

Gustavianum är universitetsmuseum sedan 1997. Bland de fasta utställningarna finns anatomiska teatern och augsburgska konstskåpet. Sedan 2015 anlitar museet studenter som guider, vilket har gjort att man kunnat utöka öppettiderna.

– Vi är otroligt tacksamma för våra studenter. 2017 tror vi att vi kommer få ännu fler besökare i och med den nya utställningen, säger Marika Hedin.

Alla universitetsstudenter har fritt inträde på museet.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…