Tema/ UppsalahemDet nya studentbostadsområdet Fältläkaren kommer att ligga vid korsningen Dag Hammarskjölds väg-Döbelnsgatan.

Ja till nya studentbostäder i Kåbo

Korridorerna i Flogsta hotas, men det finns också planer på nya studentbostäder. Lamellhusen som Uppsalahem tänkt bygga i Kåbo överklagades i höstas, men nu har mark-och miljödomstolen gett klartecken.

Tre femvåningshus med 150 små lägenheter för studenter vid korsningen Dag Hammarskjölds väg-Döbelnsgatan. Det är vad Uppsalahem har planerat i flera år, men boende kring området har haft invändningar och överklagade planerna i höstas. Bland annat anser man att bygget skulle innebära en allvarlig försämring för boende i det så kallade allergihuset, det rök-och husdjursfria Nya Haubitsen, strax intill, att ett värdefullt grönstråk försvinner samt att studentbostadsmarknaden börjar mättas. Annika Billstam, projektutvecklare på Uppsalahem, håller inte med.

– Vi ser ett stort behov av studentbostäder. Det nya området Fältläkaren kommer ha ett bra läge nära universitetet, säger hon.

Mark-och miljödomstolen går på Uppsalahems linje och avslår nu samtliga överklaganden. Beslutet kan överklagas till högsta instans, men för att fallet ska tas upp till prövning krävs särskilt tillstånd. När planerna kan bli verklighet är ännu oklart.

– Så fort detaljplanen vunnit laga kraft beräknas projekteringsarbetet inför byggnation komma igång så snart som möjligt, säger Annika Billstam.

De nya lägenheterna kommer att tillhöra Studentstaden, som är ett affärsområde inom Uppsalahem.