Fest för flickors rättigheter

8 mars är ett datum att uppmärksamma – på Norrlands nation kommer Internationella kvinnodagen att vara ett tema från morgon till kväll. Ergo har pratat med förste kurator Gustaf Flodström.

Wikimedia commons/ UnknownHela 8 mars går i kvinnokampens tecken på Norrlands nation.

Norrlands nationGustaf Flodström, förste kurator på Norrlands nation, ser fram emot klubb med Sofia Ellegren och SUSH.

Vad händer på Norrlands imorgon?

– Vi kommer ha evenemang hela dagen, tillsammans med Genusföreningen, Plan Sverige och SIV – Uppsala kvinnliga ingenjörsnätverk. För varje kopp kaffe som säljs på Majs café går pengarna till Plan Internationals arbete för tjejers rättigheter. Detsamma gäller garderobsintäkterna i hela huset, samt en krona för stor stark och cider (även alkoholfria) som säljs på Orvars krog. Klockan 21 öppnar onsdagsklubben VKP.

 

Förutom att pengarna går till välgörenhet, kommer det att märkas att det är Internationella kvinnodagen?

– Ja, organisationerna vi samarbetar med finns på plats hela dagen för att svara på frågor. På klubben är Sofia Ellegren och SUSH DJ:s. SUSH brukar vanligtvis spela på queerklubben Wilde!.

 

Brukar Norrlands nation alltid uppmärksamma Internationella kvinnodagen?

– På ett eller annat sätt, ja. Förra året sålde vi speciella bakelser i Majs café, nu kändes det rätt att göra det i samband med onsdagsklubben. Plan Internationals arbete för utsatta flickor är oerhört viktigt och något vi vill vara del i.

 

Vad ser du själv mest fram emot?

– Det måste vara Sofia Ellegren och SUSH, de ska vara riktigt bra.