Foto: Lina SvenskProjektledarna Louise Bergman och Rebecca Lindroth, kommer inte hinna gå på dagens föreläsningar själva, men säger att de gärna skulle lyssna på Eva-Marie Laurén om de fick chansen.

Mässa med makt och mingel

Vilken makt besitter du som psykolog? Och hur behandlar man offer och förövare i våldsamma och hierarkiska relationer? Det och mycket mer kommer att behandlas under årets psykologimässa på Blåsenhus.

Psykologidagen 2017

Arrangeras 11 mars på Blåsenhus klockan 9.30-16
Biljetter kostar 45 kronor om de köps i förväg eller 65 kronor på plats.
De 50 första besökarna bjuds på frukost och de 200 första får varsin goodiebag. Inga föreläsningar eller workshops går att förboka plats till så det är först till kvarn som gäller.
För mer information besök psykologidagen.nu

Runt 300 besökare tror projektledarna Louise Bergman och Rebecca Lindroth kommer att infinna sig på Blåsenhus nästa lördag när det är dags för den nionde upplagan av Psykologidagen. I år är temat makt, vilket kommer speglas i alla föreläsningar och workshops.
– Makt är ju så mycket! Det kan vara både positivt och negativt beroende på situation och vem du frågar. Det är något man kan utöva eller ta emot, något man kan förlora eller få. Det finns någonting djupt mänskligt i maktstrukturer och hierarkier, utan dem skulle inte samhället fungera, säger Louise Bergman.
Inom psykologin menar de att det finns en väldigt tydlig maktaspekt; i den auktoritära vita rocken och i diagnosernas betydelse i samhället. Bland de som kommer att föreläsa under dagen återfinns bland annat Eva-Marie Laurén, överläkare och specialist inom rättspsykiatri, som var rådgivare i Knutby-fallet och efterdyningarna av mordet på Anna Lindh.
– Hon kommer att prata om behandling av förövare och personer med sexuella avvikelser och hålla en workshop på samma tema, säger Rebecca Lindroth.
En mindre workshop kommer också att hållas om vardagens civilkurage och hur man bemöter härskartekniker.

Förutom föreläsningar och workshops kommer man under dagen att kunna mingla runt bland de olika mässtånden som står uppställda i Blåsenhus stora entréhall. Psykologidagen är ändå primärt en arbetsmarknadsmässa och ett tillfälle för psykologstuderande och intresserade att umgås med och ställa frågor till potentiella arbetsgivare eller föreningar och branschorganisationer man kan engagera sig i.
– Tanken är att hela mässan ska vara interaktiv. Vi kommer att arrangera en frågesport och företagsmontrarna brukar också anordna mindre tävlingar. I en tävling som hålls i våra sociala medier kommer man till exempel kunna vinna en Polaroidkamera, säger Rebecca Lindroth.
– Och så kommer man att kunna speed-dejta en psykolog. Det är ett väldigt poppis inslag som vi hade även förra året. Då får man chansen att ställa alla de frågor man kan tänkas ha till yrkesverksamma psykologer, säger Louise Bergman.
Under kvällen kommer det finnas ytterligare chans till mingel med medverkande företag, yrkesverksamma och studenter, men under mer avslappnade former på sittningen som arrangeras på Norrlands nation.
– Platserna till sittningen är redan slutsålda, men biljetter till 04-släppet finns fortfarande, säger Rebecca Lindroth.